Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Úzvölgyéről panaszkodott idegen hatóságoknak

Úzvölgyéről panaszkodott idegen hatóságoknak Románia

Dicséretet érdemel az osztrákoknál élő, magát gyimesi csángó-székelynek tituláló Baliga Csaba akciója, amiről a Facebook közösségi háló 25 perces videóban számolt be. Az idegenbe szakadt atyafi fogta magát, illetve a dokumentumokat, és a bécsi orosz katonai attasét, nagykövetséget, valamint a hadiemlékekkel foglalkozó osztrák Fekete Kereszt szervezetet is értesítette az úzvölgyi eseményekről.

Hirdetés
Hirdetés

Baliga Csaba magát egyszerű, hétköznapi embernek állítja be, de kétségtelen, hogy két nappal ezelőtti akciójával, amiről később a közösségi hálón is beszámolt, valamivel előbbre vitte az úzvölgyi katonai temető ügyét. A Gyimesekben született, de osztrák állampolgársággal is rendelkező férfi ugyanis megelégelte a temető körüli hercehurcát, és úgy gondolta: miért ne számolna be róla más, érintett országok képviseleteinek is.

A videójában elmondta: a csíkszentmártoni önkormányzattól elkért hősi halotti névsorral felvértezve először a bécsi orosz katonai képviseletet (attasét – szerk.) kereste fel. Fogadták, ismertette a történetet, közölve velük, hogy a romániai temetőben orosz katonák vannak elhantolva, mégis, fittyet hányva az államközi egyezményekre, a dormánfalviak román katonáknak állítottak önkényesen kereszteket, illetve ortodox jellegű emlékművet.

A képviseleten megkérték: a történetet a bécsi orosz nagykövetségen is adja elő; ott már állítása szerint vártak rá, átadta az iratokat. Baliga beszámolója szerint a nagykövetségről két hét múlva mennek Moszkvába, viszik a hírét az úzvölgyi történéseknek.

Baliga felkereste az osztrák hadügyminisztériumnak alárendelt Fekete Kereszt elnevezésű, a világháborús emlékek ápolásával foglalkozó szervezetet is, ahol egy nyugalmazott osztrák ezredessel tárgyalt jó két órán át, megismételve a korábban elmondottakat. Állítása szerint az osztrákok és – mint kiderült – a németek számára is fehér foltnak számít Székelyföld, már ami a katonasírok helyzetét illeti, így jó néven vették az általa vitt listát. Közölték: a nyár folyamán egy vegyes, osztrák-német katonai bizottság fogja felkeresni Úzvölgyét, hogy a helyszínen tájékozódjanak a temető helyzetéről, a csapatban benne lesz a kezdeményező is.

A videóban a férfi elmondta: terve szerint a látogatás során a többi temető helyzetére is felhívja a vendégek figyelmét, mert úgy látja, nemzetközi vonatkozásban nagy a hírzárlat, az indulatok helyben forrnak, a magyarországi sajtó jórészt pedig az európai parlamenti választásokkal van most elfoglalva, így Úzvölgye kérdése másodlagos számukra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 23., 7:37
  ÉRTÉKELÉS: 118

  Helyes!!!Ezt valakik mar korabban meg kellett volna tegyek de sokkal inkabb elfoglaltak a kampannyal,mint ahogy a cikkben is meg van irva.Azok az orszagok amelyek erintettek hosi halottaik altal ebben az ugyben hatha tesznek azert,hogy az aljas modon befeszkelt keresztjeiket elpucoljak mashova.

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 7:50
  ÉRTÉKELÉS: 99

  1 egyszerű ember…..gratula! Hol volt eddig az udmr?! Ja, h ő 1 román párt aki évente kap 1 kis pénzt a román államtól,cserébe lapít és vásárra viszi a bőrünket!😤😤😤

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 8:25
  ÉRTÉKELÉS: 151

  Ime igy cselekszik egy BECSULETES MAGYAR ! Egy egyszeru ember,aki ezzel a cselekedetevel tobbet tett nepeert es tortenelmeert,mint barmelyik szajhos politikus. Ha majd ilyen emberek is lesznek a politikai partok listain,akkor mi is elmegyunk valasztani ! Mondom valasztani,es nem szavazni !

  • User
   Dátum: 2019. május 26., 19:19
   ÉRTÉKELÉS: 1

   A váalsztáson csak egyszer veszíthetünk (további visszakapaszkodás csak a szerencsén múlik, a napi csatákban többször veszíthetünk, de háborut és választást nyerni nehezebb !

  • User
   Dátum: 2019. május 23., 22:26
   ÉRTÉKELÉS: 26

   Az hogy nem mennének szavazni a magyarok Romániâban az nagy baj lenne.Nincs más választásunk most.,el kell menni szavazni a magyar képviseletre.

  • User
   Dátum: 2019. május 24., 8:49
   ÉRTÉKELÉS: 25

   De, pontosan az van, hogy a választók cserélődnek – a régi, tájékozatlan, vakon szavazó választók szép lassan kihalnak, a fiataloknak meg már nem elég a sok duma – ez lesz az udmr veszte.

   • User
    Dátum: 2019. május 24., 10:50
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Álljanak oda a fiatalok és váltsák meg a világot , beszélni könnyű a leptop elött , be kell menni Bukarestben és ott hösködni nem ugy néz ki hogy Brüszelt vagy valakit érdekel a mi ügyünk

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 11:50
  ÉRTÉKELÉS: 83

  Minden tiszteletem a megtett intezkedesert, remélem meglesz a várt eredmény és helyre áll nyugalmunk. Meg amióta tudom magam, zavar a határ előmozdítása ami a mult rendszerbe történt. Sajnos a megyénk vezetőinek nem volt fonás hogy 90 es fordulat után rendezzék időben ezeket a határokat. Most nem lett volna alkalmuk a sírok meggyalazasara.

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 11:20
  ÉRTÉKELÉS: 104

  Minden elismeresem, egy igazi Hazafi, Magyar ember, nemzetszolgalata legyen példa másoknak is, főleg a politikusoknak, hivatalnokoknak, kiknek eddigi hozzáállása nem sok eredménnyel járt. A Baliga Csaba lépése, talán egy vegleges, pozitív megoldást fog eredményezni. Köszönet a békés megoldás reményében

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 15:55
  ÉRTÉKELÉS: 73

  Végre valaki aki szívügyének érzi ezt az Úzvölgy-i igazságtalanságot. Köszönjük tisztelt Baliga Csaba úr, hogy kiáll az igazság mellett -nem is akárhogy- , kívánunk jó egészséget, sok türelmet remélve, hogy egyszer majd eljön az igazság ideje, nekünk is felragyog a „magyarok cillaga”.

  • User
   Dátum: 2019. május 25., 7:16
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Van errol az esetrolnemet nyelvu beszamolo,video?En is vindem a hirt hadd legyen tudomasuk azoknak a mas nemzetiségű embereknek is akiknek elődeik itt nyukszanak.

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 15:31
  ÉRTÉKELÉS: 60

  Nagyon sajnálom hogy az idegenben élő úri emberek , a valódi nemzetet szeretők kell közbelépjenek az Uzvőlgyi igazságtalanság kivizsgálásához!Isten óvja e nemes lelkü Baliga urat!

  • User
   Dátum: 2019. május 24., 6:54
   ÉRTÉKELÉS: 17

   Osszes tiszteletem Baliga urnak helyesen cselekedett Eleg ha minek bantnak megalaznak mert nincs ki megvedje a becsuletunket de a halotaknak akik eletuket adtak azoknak hagyanak bekuket hogy nyugodjanak bekeben

 • User
  Dátum: 2019. május 23., 19:40
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Helyesen cselekedett.En szemelyesen tudok egy teljesen felszamolt nemet katunak temetkezesi helyerol Csik Csicso vasutalomas es a Rakospatak kozot.Jelenleg egy roman ortodox temeto van ott 1990tol.Ezen a helyen nagyapam Frantisek Dosztal a helybeliekkel temetett el 14 vagy 15 nemet katonat es a sirjuk meg volt jelolve termesko oszlopokkal es bele volt vesve a nemet katonak neve es elhalalozasi eve 1945,a csicsoi bombazasok alatt estek el .A temetot a csicsoi ortodox roman parohia bekeritette es patronalja.Gyerek koromban sokat halasztam a Rakos patakjaban mert nagyanyamnal voltam szalasolva Csik Rakos on.Hargita megyeben .Tisztelettel Laszlo Dosztal vagyis Laci Dosztal mert ugyan az a szemely vagyok. Telefonom 0722262409 Kolozsvar Abban az esetben ho tobbet is ohajtanak tudni az esetrol.

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 0:04
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Őrvendetes és egyben felemelő nemes cselekedet amit tett Csaba Baliga ismerősőm! Isten Áldja meg minden lépésében. Reméljük hogy valamilyen formában rendeződni fog a sanyarú, embertelen sírgyalázó űgyünk. Ilyen aljasságot még elképzelni sem lehet, nem hogy barbár módon nem tartva tiszteletbe a Nemzetközi egyezményeket sem, füttyöt hányva behatólnak egy Nemzetközi sír helyre és meg gyalázzák. Szégyen gyalázat azok románok részéről akik ezt az aljasságot csinálták.

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 2:10
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Azt se felejtse el elmondani, hogy aki komolyabban foglalkozna az Úzvölgyével, az az RMDSZ számára elfogadhatatlanné válik Csíkszeredában. Hála Istennek vannak még ilyen magyar emberek, mint Baliga Csaba! isten áldja érte!

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 11:50
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Egy történész a névlista alapján a hozzátartozókat megkérdezhetné,hogy adtak-e engedélyt a hősi halottaik nyugalmának megbolygatásához? Egyáltalán egyeztetett velük a román hatóság?

 • User
  Dátum: 2019. május 24., 20:04
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Köszönjük szépen amit értünk tesz,mert már nem idegen van kihez fordulni a román sajtó teljesen kiforditja az igazságot és ellenünk hergeli a románokat.

 • User
  Dátum: 2019. május 25., 1:53
  ÉRTÉKELÉS: 8

  egyébként ott egy egész miskolci dandár semmisült meg a harcokban tehát nem csak székely vonatkozású a történet csak annyiban hogy ez ott van.

 • User
  Dátum: 2019. május 25., 8:09
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Baliga Csaba egy maga felvállalta mind azt, amit már a politikusoknak rég meg kellett volna tenniük. Tiszteletet érdemel mind ezért – és még amit tenni is fog, ez ügy meg oldása érdekében.
  Viszont tisztelettel megjegyzem – a cikk cím adása nem igazán szerencsés , mert eléggé kétértelmű kicsengése van.

 • User
  Dátum: 2019. május 29., 16:44
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Dátum: 2019. május 24., 00:27 A cikk címe: Úzvölgyéről panaszkodott idegen hatóságoknak ÉRTÉKELÉS: 14
  Hála a jó Istennek valaki tesz is valamit az ügy megoldásáért nem csak szájhősködik. Remélem Putin rájuk szó ezekre a szarháziakra.
  Valaki német nyelvű tájékoztatás után érdeklődött, már kettő is van a FB – on!

 • User
  Dátum: 2019. május 29., 19:25
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Kedves Csaba,nem vagyok biztos,de úgy emlékszem ,hogy a tanitványom voltál a Felsőloki iskolában.Ettől függetlenül büszke vagyok rád.Megkérlek,ha van időd jelezz vissza.Ismerősnek jelöltelek.Avideódat ami az Úzvölgyi katonai temetőt illeti ,föltettem az,ÉN IS SZÉKELY CSOPORTBA.Megkértem a tagokat,és rengetegen megosztották.,és kommentelték.A lényeg,hogy végzed azt a munkát ,amit a mi semmittevő vezetőink nem csinálnak.Kitartást kivánok.Sok szeretettel az esetleges vólt tanárod