Felhívás!

Újratárgyalhatják a legfelsőbb bíróság öttagú testületei által hozott összes ítéletet

Újratárgyalhatják a legfelsőbb bíróság öttagú testületei által hozott összes ítéletet Románia

Az igazságügyi tárca által tervezett sürgősségi kormányrendelet alapján nemcsak a jogerősen elítélt személyek, hanem az ügyészek is óvást emelhetnek a legfelsőbb bíróság törvénytelenül összeállított öttagú bírói testületei által meghozott döntései ellen – közölte hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Toader bejelentette, hogy tárgyalni fog hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnökkel egyrészt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye által előidézett helyzetről, de egy esetleges sürgősségi rendeletről is, amely lehetővé tenné a fellebbezést a legfelsőbb bíróság fellebbviteli testületeinek döntései ellen.

Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott rendelet kapcsán Toader azt mondta: a tervezett jogszabály minden, a legfelsőbb bíróság öttagú testületei által meghozott jogerős ítéletre érvényes lenne. A miniszter kijelentette, a legfelsőbb bíróság öttagú testületeit négy éven keresztül törvénytelenül állították össze. A helyzet rendezése érdekében az általa vezetett szaktárca már felvázolt egy rendeletet, és a kormányfő döntésétől függ, mikor fogadják azt el. Elfogadását megelőzően kikérik a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) véleményét, ettől teszik függővé a rendelet végső tartalmát és jóváhagyásának időpontját – magyarázta az igazságügyi miniszter.

Azt is elmondta, a rendelet nem kizárólag az elítélt személyekre vonatkozik majd, hanem a felmentő ítélettel végződő perekre is, így az ügyészeknek is módjukban áll majd megfellebbezni a szóban forgó döntéseket.

Az igazságos perhez törvényesen összeállított bírói testületekre van szükség, ezért a kérdéses pereket újra fogják tárgyalni az elítélt vagy (felmentő ítélet esetén) az ügyész fellebbezése nyomán, legális összetételű bírói testületek előtt – szögezte le Toader.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások