Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újraindul a nyomozás az augusztus 10-i tüntetés ügyében

Újraindul a nyomozás az augusztus 10-i tüntetés ügyében Románia

Az egyik tüntető panasza nyomán elrendelte pénteken a bukaresti ítélőtábla a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében érintett volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását.

Hirdetés
Hirdetés

Erre azt követően került sor, hogy a tüntetés egyik résztvevője, Ioan Crăciuneanu megtámadta a bíróságon a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT) a nyomozás vádemelés nélküli lezárására vonatkozó, 2020. júniusi döntését, és az ítélőtábla helyt adott panaszának.

A jogerős döntés nyomán az ügyészeknek újra kell indítaniuk a kivizsgálást a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében, többek között hivatali visszaélés, hamisított okirat tudatos felhasználása, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és bűnpártolás gyanújával.

Ioan Crăciuneanu a tüntetésen történt erőszakos tömegoszlatás sérültjei közé tartozik, megsérült a lába, amikor felrobbant a közelében egy könnygázgránát.

Az ítélőtáblához benyújtott panaszában Crăciuneanu kérte a nyomozás újraindítását több akkori politikai vezető, köztük Speranţa Cliseru volt fővárosi prefektus, Carmen Dan egykori belügyminiszter és Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnök ellen is, aki – szerinte – „elrendelte és műveleti szempontból közvetlen vagy közvetett módon irányította a rendőri bevetést”.

Korábban a DIICOT volt főügyésze, Giorgiana Hosu is kérte a csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindításának jóváhagyását, a bukaresti törvényszék azonban 2021. március 2-án elutasította igénylését.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük