Hirdetés
Hirdetés

Újból román nacionalista feliratokat firkáltak a bukaresti magyar líceum kerítésére

Újból román nacionalista feliratokat firkáltak a bukaresti magyar líceum kerítésére Románia

Újból román nacionalista feliratok jelentek meg a hétvégén a bukaresti, magyar tannyelvű Ady Endre Lícium kerítésén, amelyet – az “aláírás” szerint – a Dinamo sportklub szurkolói fújhattak fel festékszóróval.

Az incidensről elsőként a Maszol hírportál számolt be. A lap által közölt fotókon az “Erdely egy roman fold”, és a “Noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani” (Románok vagyunk, e föld urai mindörökké mi vagyunk) felirat olvasható.

Az MTI telefonos megkeresésére Trif Olga, a tanintézet igazgatója elmondta, hogy feljelentést tett a rendőrségen, de a helyszínelés után az iskola egyik alkalmazottja és az önkormányzat már hétfő délelőtt eltüntette a feliratokat.

Hozzátette: a magyaroknak “üzenő” feliratokon kívül az elkövetők náci horogkeresztet és a Dinamo jelét és felfestették a kerítésre.

Az igazgató úgy vélekedett: nem lehet véletlen, hogy a – magyar-román mérkőzésnek tekintett – Sepsi OSK-Dinamo futballmérkőzés után egy héttel történt újabb ilyen incidens. Mint mondta, decemberben is a Dinamo egy szurkolója festette fel az iskola kerítésére a “Gyűlöljük a bozgorokat” feliratot; a rendőrség azóta azonosította és megbírságolta a tettest.

Hirdetés
Hirdetés

Az MTI kérdésére, hogy miként értelmezhető a magyar nyelvű “figyelmeztetés” az egyetlen magyar tannyelvű bukaresti iskola kerítésén, Trif Olga elismerte: nyilvánvalóan a magyar közösségnek szól az üzenet. Ugyanakkor leszögezte: a magyar tannyelvű iskola az 1990-ben történt önállósodás óta nem volt gyűlölködő megnyilvánulások célpontja, igazgatóként ő az önkormányzat és a szaktárca részéről is mindig támogató szándékot tapasztalt.

A DoarDinamo.ro (Csak a Dinamo) szurkolói portál szerint múlt héten a Dinamo sportklubot ötezer lejre büntette meg a Román Labdarúgó Szövetség, amiért a február 9-i, a Sepsi OSK elleni, Sepsiszentgyörgyön játszott mérkőzésen szurkolói a “Kifele az országból a magyarokkal” szlogent skandálták.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások