Felhívás!

Újabb törvénytervezetet nyújtott be az USR a különnyugdíjak eltörlésére

Újabb törvénytervezetet nyújtott be az USR a különnyugdíjak eltörlésére Románia

Újabb törvénytervezetet nyújtott be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlésére, miután csütörtökön az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek ítélte az erre vonatkozó, 2021. február 17-én parlament által megszavazott jogszabályt.

Cristian Seidler, az USR képviselője kijelentette, hogy az alkotmánybíróság csütörtöki döntése egy valótlanságra alapul, éspedig arra az állításra, hogy a törvényt egy nap alatt fogadták el. Valójában nyolc nap telt el a tervezet benyújtása és annak elfogadása között – jelentette ki.

“Ismét benyújtjuk a törvényhozók különnyugdíjának eltörlésére vonatkozó tervezetet, hogy lássuk, parlamenti elfogadása után milyen újabb ürügyeket találnak majd az alkotmányellenessé nyilvánítására egyes alkotmánybírák, akik esetleg korábban parlamenti képviselők voltak, és így személyesen érintettek” – fogalmazott Seidler, aki kilátásba helyezte, hogy újabb és újabb törvénytervezeteket fognak benyújtani a különnyugdíjak eltörlésére, mindaddig, amíg “az összes kifogás el nem fogy”.

Az USR által pénteken benyújtott tervezet nemcsak a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának jövőbeli felszámolását írja elő, hanem azt is leszögezi, hogy a jogszabály hatályba lépésének napjától kezdve többé nem folyósítják ezeket a nyugdíjakat.

A képviselő szerint a különnyugdíjak sértőek azon román állampolgárok számára, akik becsülettel dolgoztak és egy életen át fizették a nyugdíjjárulékot.

Az USR adatai szerint a különnyugdíjak évente körülbelül kétmilliárd eurójába kerülnek az államnak, és ha a helyi választott képviselőkre is kiterjesztik a jogosultak körét, akkor az összeg tovább fog emelkedni.

PNL: nincs szükség újabb törvényre

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint nincs szükség arra, hogy újabb törvénytervezetet nyújtsanak be a parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlésére, hanem az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek ítélt törvényt kell újból megvizsgálni.

A Nemzeti Liberális Párt azt írja Facebook-oldalán, kiáll álláspontja mellett, miszerint a nyugdíjakat a hozzájárulás mértéke alapján kell kiszámolni. Érvelésük szerint azonban a törvényhozók különnyugdíját nem fogják visszaadni, mert az alkotmánybíróság csütörtöki döntésével nem állította vissza az alkotmányellenesnek nyilvánított törvény által hatályon kívül helyezett szöveget. “A parlamentnek újra kell tárgyalnia a törvényt, és összhangba kell hoznia azt az alkotmánybíróság döntésével” – vélik a liberálisok.

A PNL ugyanakkor emlékeztet, hogy a különnyugdíjak eltörlésére szavazott, amikor 2021-ben erről a törvényről döntött a parlament.

Ciolacu: soha nem lesz különnyugdíjam

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette, hogy soha nem lesz különnyugdíja, és hogy a parlamentnek figyelembe kell vennie az alkotmánybíróság észrevételeit a különnyugdíjakat eltörlő törvénnyel kapcsolatban, majd sürgősen be kell nyújtani egy új tervezetet.

Ennek előzménye, hogy az alkotmánybíróság csütörtökön többségi szavazattal alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának megszüntetéséről szóló jogszabályt, amelyet 2021. február 17-én fogadott el a parlament.

“Nekem nincs különnyugdíjam. És soha nem is lesz. Mert minden alkalommal benyújtottam a lemondásomat, még mielőtt kitöltöttem volna a teljes mandátumomat” – írta Ciolacu a Facebookra.

Hozzátette, mindig is ellenezte “ezeket az erkölcstelen és jogtalan kiváltságokat”.

Ciolacu leszögezte, hogy az alkotmánybíróság döntése kötelező érvényű, erre tekintettel kell lennie a parlamentnek. “Figyelembe vesszük az alkotmánybíróság észrevételeit, és sürgősen új törvénytervezetet nyújtunk be. (…) A különnyugdíjaknak végérvényesen el kell tűnniük” – írta a PSD elnöke.

AUR: a különnyugdíjak nem jogok, hanem kiváltságok

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) úgy véli, hogy a parlamenti többség képtelen megoldani a különnyugdíjak kérdését.

Ennek előzménye, hogy az alkotmánybíróság csütörtökön többségi szavazattal alaptörvénybe ütközőnek ítélte a képviselők és szenátorok különnyugdíjának megszüntetéséről szóló jogszabályt, amelyet 2021. február 17-én fogadott el a parlament.

George Simion parlamenti képviselő, az AUR elnöke kifejtette, hogy a különnyugdíjak “nem jogok, hanem kiváltságok”, és hogy a román állampolgárok már nagyon régóta várják ennek a problémának a megoldását.

Simion azt mondta, az AUR benyújtott egy törvényjavaslatot a különnyugdíjak megadóztatására, de mivel ellenzéki pártról van szó, a törvényhozók leszavazták a tervezetet. “De nem adjuk fel. A végsőkig fogunk harcolni a rendelkezésünkre álló eszközökkel mindenféle különnyugdíj felszámolásáért vagy drasztikus megadóztatásáért” – jelentette ki Simion.

Claudiu Târziu, az AUR szenátusi frakcióvezetője szerint a hatalom visszaélése miatt továbbra is megoldatlan a különnyugdíjak kérdése, a “rendszer pártjai” ugyanis “csak megjátsszák, hogy tesznek is valamit ez ügyben”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 9., 22:50
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Kulon nyugdijra van penz ,nyugdij emelesre nincs ,hova lett az ozvegyek nyugdija ,csak az igerettel maradtunk sajnos ! Parlamentesek megtudnanake elni 1500 lejes nyugdijbol ozvegyen ,egyedul es 39 evet dolgoztam Szegyen es gyalazat amit elmuvelnek ,mindent csak maguknak az ovekere van penz !