Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új vezetőket neveztek ki a Román Csendőrség élére

Új vezetőket neveztek ki a Román Csendőrség élére Románia

Bogdan Enescu és Ionuţ-Gabriel Cîmpanu személyében új vezetőket nevezett ki a Román Csendőrség élére Ion Marcel Vela belügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető pénteki bejelentése értelmében az elkövetkezőkben Bogdan Enescu lesz a Román Csendőrség főfelügyelője. A 46 éves szakember az Alexandru Ioan Cuza rendőrakadémián végzett, és 23 éve tevékenykedik a csendőrség kötelékében. „Több vezető tisztséget is betöltött, jelenleg az Ilfov megyei csendőr-felügyelőség vezetője, és nem volt köze a 2018. augusztus 10-én és 11-én történtekhez” – mondta Vela.

A főfelügyelő első helyettese a 43 éves Ionuţ-Gabriel Cîmpanu lesz. Cîmpanu a Hargita megyei csendőr-felügyelőség vezetőjének helyettese volt eddig, ugyanakkor az Afganisztánban szolgálatot teljesítő csendőri kontingens vezetője, illetve az afgán belügyminiszter vezérkari főnökének tanácsadója.

A miniszter ugyanakkor közölte, hogy a Román Csendőrséget eddig vezető Constantin Florea főfelügyelőnek és helyettesének, Grigore Ciauşescunak megszűnt a megbízatása, mindketten visszatérnek ahhoz az egységhez, amelynél kinevezésük előtt tevékenykedtek.

„Bocsánatot kérek mindazoknak a hibáiért, akik nem váltak a belügyminisztérium becsületére”

A „becsületes és hazaszerető” rendőrök nevében bocsánatot kért szombaton Marcel Vela belügyminiszter azon „alakok” tévedéseiért, akik „nem váltak a belügyminisztérium becsületére”.

Vela a mártírvárosnak nyilvánított Karánsebesen vett részt az 1989-es forradalom kitörésének harmincadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen.

A miniszter azt mondta: 30 évvel ezelőtt „felelőtlen milicisták” valamennyiünket lelőhettek volna.

„Függetlenül, hogy tetteik milyen bűnvádi besorolást kaptak, és milyen büntetést szabott ki rájuk az igazságszolgáltatás, itt vér folyt és emberek haltak meg a szabadságért. Ezért a minisztérium – amely az emberek szolgálatában áll, és ezután is ezt fogja tenni – és minden becsületes és hazaszerető rendőr nevében bocsánatot kérek minden román állampolgártól azokért a hibákért, amelyeket egyes alakok követtek el, akik nem váltak a belügyminisztérium becsületére, ideértve az 1989. decemberi forradalmat is. Ahhoz, hogy jobb világ legyen, le kell zárnunk a múltat, és együtt kell egy normális és szép jövőt építenünk Románia számára!” – írta Vela szombati Facebook-bejegyzésében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük