Felhívás!

Új szabályok a tanároknak

Új szabályok a tanároknak Románia

Jóváhagyta az oktatási minisztérium a közoktatásban dolgozó tanárok etikai kódexét. A dokumentum értelmében tilos lesz, hogy a tanár saját diákjának fizetett magánórát tartson, illetve, hogy pénzt vagy más anyagi javakat fogadjon el a diáktól vagy annak szüleitől.

A Hivatalos közlönyben megjelent etikai kódex szerint, a rendelkezést megszegőket figyelmeztetéssel, fizetéscsökkentéssel, felfüggesztéssel büntethetik vagy akár el is bocsájthatják állásukból.

A dokumentum többek között előírja, hogy a tanároknak tilos bármilyen korrupciót generáló tevékenység folytatása, például a vizsgák elcsalása, pénzösszegek, ajándékok vagy szolgáltatások igénylése, elfogadása vagy gyűjtése annak érdekében, hogy az érintett tanuló különleges elbánásában részesüljön.

Mindezek mellett a szabályzat tiltja a kivételezést és a saját diákoknak pénzért tartott magánórákat.

„Minket különösen az érdekelt, hogy megtiltsák a tanároknak, hogy az általuk tanított diákoknak magánórát tartsanak pénzért cserébe. Az ilyesfajta viselkedés nem normális. Olyan mintha a diák fizetne, hogy egy adott jegyet kapjon. Sok szülő felhívta a figyelmünket arra, hogy gyermekeiket kötelezik a tanárok, hogy óriási összegekért vegyenek magánórákat. Ha pedig nem fogadják ezt el, akkor gyengébb jegyeket kapnak. A jegyek pedig meglehetősen fontosak, hiszen ezektől függ például a középiskolába való bejutás” – magyarázta Iulian Cristache, a Romániai Szülők Nemzeti Föderációjának (FNAPR) elnöke.

Az etikai kódex azoknak az erkölcsi szabályoknak és iskolai hatásköröknek az összességét tartalmazza, amelyeket a tanárnak követnie kell a tanév során. A tanárnak gondoskodnia kell a diákok fizikai, erkölcsi és szellemi védelméről, valamint észlelnie kell a diákok ellen elkövetett bármilyen verbális vagy fizikai agressziót, diszkriminációt, gondatlanságot vagy kizsákmányolást. Továbbá fel kell vigyáznia a diákokra mind az iskolai tevékenységek során, mind azokon kívül. A tanárnak olyan segédanyagokat kell ajánlania a diákoknak, amelyek ingyenesen elérhetőek, nem szabhatja meg, hogy a diák pénzért vásárolja meg ezeket

(Adevărul)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.