Felhívás!

Új korlátozásokat javasol a CNSU az ötödik hullám megfékezése érdekében

Új korlátozásokat javasol a CNSU az ötödik hullám megfékezése érdekében Románia

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) szerdai ülésén jóváhagyta a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

A CNSU által elfogadott határozat ismét kötelezővé tenné a védőmaszk használatát a nyitott nyilvános helyeken is. A bizottság ugyanakkor az orvosi vagy FFP2 védőmaszkok használatát tenné kötelezővé a zárt és nyitott nyilvános helyeken ‘az egészségügyi miniszter és a belügyminiszter közös rendeletében meghatározott feltételek mellett”.

A következő kategóriák mentesülnek az intézkedés alól:

  • az 5 évesnél kisebb gyermekek;
  • az irodában egyedül tartózkodó személyek;
  • a televíziós műsorvezetők és vendégeik azzal a feltétellel, hogy 3 méteres távolságot tartanak egymástól;
  • az istentiszteleteken részt vevő személyek azzal a feltétellel, hogy 3 méteres távolságot tartanak egymástól;
  • a zárt vagy nyitott térben zajló rendezvények előadói azzal a feltétellel, hogy legalább 3 méteres távolság legyen köztük és a közönség tagjai között;
  • megerőltető fizikai tevékenységet végző, és/vagy megterhelő munkakörülmények között (magas hőmérséklet, magas páratartalom stb.) dolgozó, vagy sporttevékenységet végző személyek.

A CNSU javaslatot tett arra is, hogy ha egy településen az ezer lakosra számított új koronavírusos megbetegedések elmúlt két hétben jegyzett száma 1 vagy ennél kisebb, bizonyos tevékenységeket – például sportversenyeket, kulturális eseményeket – a létesítmény befogadóképessége legtöbb 50 százalékának kihasználásával lehessen megtartani. Az ilyen eseményeken továbbra is csak a beoltott, a koronavírusból kigyógyult vagy negatív teszteredményt felmutató személyek számára engedélyeznék a részvételt.

Ha a fertőzöttségi ráta 1 fölé nő, 30 százalékra csökkentik a felső határt.

Kivételt csak az éttermek és kávézók képeznének, ezek a 3 ezrelékes fertőzöttségi ráta eléréséig 50 százalékos kapacitással, 3 ezrelék fölötti ráta esetén pedig 30 százalékos kapacitással üzemelhetnek, és 5 és 22 óra között tarthatnak nyitva.

Egy ezrelékes vagy ennél alacsonyabb fertőzöttségi ráta esetén sportversenyeket – nyílt és zárt térben egyaránt – szintén 5 és 22 óra között lehet szervezni, és a nézőtér befogadóképességének 50 százalékáig engedhetnek be nézőket, akiknek tartaniuk kell egymástól a 2 méteres távolságot, és kötelező módon védőmaszkot kell viselniük. Ha a fertőzöttségi ráta meghaladja az 1-et, teljes kapacitásuk 30 százalékának kihasználásával működhetnek a sportlétesítmények.

A CNSU javaslata értelmében ugyanez a szabály lenne érvényes a mozikra, előadó- és koncerttermekre, a játéktermekre és beltéri uszodákra is.

Egy ezrelékes vagy ez alatti incidencia esetén a szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok és más kulturális események a hely teljes kapacitásának legfeljebb 50 százalékos kihasználásával tarthatók meg, 5 és 22 óra között, ugyanakkor a jelenlévők száma nem haladhatja meg az ezret, és 4 négyzetméternyi területet kell biztosítani minden résztvevő számára. Egy ezrelék fölött a hely kapacitásának 30 százalékáig engedhetnek be nézőket, akiknek a száma nem haladhatja meg az 500-at.

Ugyanez lenne érvényes a különféle képzésekre, konferenciákra, workshopokra is, ezek esetében egy ezrelék alatti fertőzöttségi ráta esetén 150-ben, egy ezrelék fölött 100-ban maximálnák a résztvevők számát.

A sport- és edzőtermek egy ezrelékes fertőzöttségi ráta alatt 50 százalékos, egy ezrelék fölött 30 százalékos kapacitással működhetnek.

A CNSU javaslatot tett arra is, hogy a 200 négyzetméternél kisebb felületű, nem élelmiszereket áruló üzletekbe Covid-igazolvány vagy negatív teszteredmény felmutatása nélkül is engedélyezzék a belépést. Ez esetben biztosítani kell a személyenkénti 4 négyzetméter felületet, illetve a bejáratnál fel kell tüntetni, hogy legfeljebb hány személy tartózkodhat egy időben az üzletben.

Az országos vészhelyzeti bizottság javasolja az alkalmazottak heti rendszerességgel történő tesztelését a kulcsfontosságú ágazatokhoz tartozó intézményekben.

A határozat értelmében január 8-ától további 30 napra meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában.

A CNSU arra is javaslatot tesz, hogy a kulcsfontosságú területeken működő intézmények és vállalatok alkalmazottait heti rendszerességgel teszteljék koronavírusra, biztosítsák a váltott műszakban történő munkavégzést, és rendeljék el a magasabb védettséget biztosító maszkok (FFP2) használatát a zsúfolt helyeken.

A CNSU ugyanakkor javasolja azon intézkedés fenntartását, mely szerint az alkalmazottak legalább 50 százalékának távmunkában kell dolgoznia. Amennyiben a tevékenység sajátos jellege nem teszi lehetővé a távmunkát vagy otthoni munkát, több váltással vagy csúsztatott munkarenddel kell folytatni a tevékenységet, utóbbi esetben 7.30, illetve 10 órai kezdéssel.

A vészhelyzeti bizottság határozatában szereplő intézkedéseket a kormánynak is jóvá kell hagynia.

(Agerpres/Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.