Felhívás!

Új elnököt választottak a CSM élére

Új elnököt választottak a CSM élére Románia

Nicoleta Margareta Ţînţ bírót választották meg szerdán a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökének – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a CSM közleménye.

A CSM-hez közel álló források szerint Ţînţ megválasztását tizenöten támogatták, négyen ellene szavaztak.

A CSM december 10-ei plenáris ülésén elhalasztotta az új elnök kijelölését, miután a Nicoleta Margareta Ţînţ megválasztására kiírt szavazás kétszer is döntetlen eredménnyel zárult: kilenc igen, kilenc nem, egy érvénytelen szavazat.

Nicoleta Margareta Ţînţöt a CSM bírói szakosztálya szavazással jelölte az elnöki tisztségre.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak tizenkilenc tagja van: kilenc bíró és öt ügyész, akiket a bíróságok és az ügyészségek közgyűlésén választottak meg, a civil társadalom két képviselője, akiket a szenátus nevesít, és van három tisztségviselő – az igazságügyi miniszter, a legfelsőbb bíróság elnöke és a legfőbb ügyész – akik hivatalból tagjai a testületnek. A megválasztott tagok hivatali ideje hat év, az újraválasztás lehetősége nélkül.

Az alkotmány és a CSM működését szabályozó 2004/317-es törvény értelmében a Tanácsot az elnök vezeti, akinek munkáját a másik szakosztályhoz tartozó alelnök segíti. Utóbbinak egyéves mandátuma van, ami nem megújítható.

A CSM elnöki és alelnöki tisztségére csak a bíróságok és az ügyészségek közgyűlésén megválasztott kilenc bíró és öt ügyész pályázhat, a CSM-ben hivatalból részt vevő személyek és a civil társadalom képviselői nem.

A CSM vezetését a plenáris tagjai szavazással választják meg úgy, hogy az elnök és alelnök más-más szekcióhoz tartozzon.

Jelenleg a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács bíró tagjai a következők: Simona Camelia Marcu és Mariana Ghena – legfelsőbb bíróság, Lia Savonea – bukaresti ítélőtábla, Nicoleta Margareta Ţînţ – brassói ítélőtábla, Andrea Annamaria Chiş – kolozsvári ítélőtábla, Baltag Gabriela – Neamţ megyei törvényszék, Evelina Mirela Oprina – Ilfov megyei törvényszék, Mihai Andrei Bălan – temesvári bíróság és Mihai Bogdan Mateescu – Râmnicu Vâlcea-i bíróság.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyész tagjai a következők Codruţ Olaru – legfőbb ügyészség, Cristian Mihai Ban – bukaresti ítélőtáblai ügyészség, Florin Deac – Máramaros megyei ügyészség, Nicolae Andrei Solomon – bukaresti ügyészség és Tatiana Toader – Bukarest második kerületi ügyészség.

Victor Alistart és Romeu Chelariut a szenátus jelölte a CSM tagjává a civil társadalom képviseletében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.