Hirdetés
Hirdetés

Udvarhelyi miccs-botrány: nem diszkriminált a fogyasztóvédelmi hivatal

Udvarhelyi miccs-botrány: nem diszkriminált a fogyasztóvédelmi hivatal Románia

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) nem találta diszkriminatívaknak Claudiu Sorin Susanunak, a fogyasztóvédelmi hatóság brassói regionális irodája vezetőjének a székelyudvarhelyi áruházi botrány kapcsán tavaly szeptemberben tett kijelentéseit.

A tanács a Mikó Imre Jogvédő Szolgálatot vezető Benkő Erika parlamenti képviselő panasza nyomán vizsgálta meg a fogyasztóvédő kijelentéseit, és a hatóság intézkedéseit.

Romániában rendkívüli indulatokat váltott ki a Militianul fedőnevű videoblogger, aki tavaly augusztus végén olyan kisfilmet tett közzé az egyik videomegosztón, amely látszólag bizonyítja, hogy azért nem szolgálták ki egy nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének kültéri grillezőjében, mert román nyelven szólította meg az elárusítót. Az áruház később a térfigyelő kamerák felvételeivel bizonyította, hogy a bloggert nem a románsága miatt nem szolgálták ki, hanem azért, mert nyitás előtt próbált vásárolni, és a filmben bemutatott jelenet immár a harmadik nyitás előtti vásárlási kísérletét rögzíti.

Claudiu Sorin Susanu akkor tett – a panaszos értelmezésében – magyarellenes és uszító jellegű nyilatkozatokat, amikor még nem tisztázódott, hogy a Militianul videoblogger filmje hamis látszatot kelt. A fogyasztóvédő ekkor a Mediafax hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy tízezer lejre (700 ezer forint) bírságolták az áruházat, miután “ellenőreiket szintén nem szolgálták ki az üzletben, mert románul kértek termékeket”. A hatóság főfelügyelője arra is kitért, hogy nem ez az első eset, amikor nyelvi megkülönböztetésért bírságolják a székelyudvarhelyi áruházat. 2015-ben azért róttak ki ellene bírságot, mert termékeit kizárólag magyar nyelvű szórólapokon és reklámújságban hirdette.

A CNCD – mely a fogyasztóvédő Bugetul.ro portálnak adott interjúja alapján vizsgálta az esetet – megállapította: a tanács elé beidézett Susanu iratokkal igazolta, hogy korábban valóban a magyar nyelvű hirdetései miatt bírságolták meg a székelyudvarhelyi áruházat. A tavaly szeptember elsején kirótt bírságot pedig nem a videoblogger filmjére alapozták, hanem arra, hogy az áruházi grillező egyik alkalmazottja “nehézkesen tudta kifejezni magát románul”, amikor románul kértek tőle információkat az árusított termékekről a Csíkszeredából kiküldött magyar nemzetiségű ellenőrök.

A CNCD megállapította: a megvizsgált anyagokból nem derült ki, hogy a fogyasztóvédelmi vezető magyarellenes, megfélemlítő hangulatot keltett volna a nyilatkozatával. A CNCD arra is kitért, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzés is kimutatta: hogy az elárusító nem viselkedett ellenségesen a románul beszélő vásárlókkal szemben, csupán nyelvi nehézségei voltak a románul beszélő vásárlók kiszolgálásakor.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük