Felhívás!

FRISSÍTVE: Tűz ütött ki a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán, tíz beteg meghalt

FRISSÍTVE: Tűz ütött ki a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán, tíz beteg meghalt Románia

Tűz ütött ki a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamț) koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán szombat este, amelynek következtében tíz ember életét vesztette, legalább heten válságos állapotban vannak.

Cikkünk frissül!

A Neamţ megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtószóvivője, Irina Popa szerint az osztályon kezelt tíz beteg életét vesztette, hat másik páciens pedig válságos állapotban van.

Az intenzív osztály két kórtermében nyolc-nyolc eleve súlyos állapotban lévő, önállóan lélegezni nem tudó koronavírus-fertőzöttet ápoltak. A sérültek között van az ügyeletes orvos is, aki égési sérüléseket szenvedett, miközben megpróbálta kimenteni a tűzből a koronavírusos betegeket.

A hírtelevíziók értesülése szerint az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt.

A helyszínre érkező tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését a kórház többi részére. A SMURD rohammentő-szolgálat Jászvásárra (Iași) szállítja a túlélőket, ahol a város határában a Covid-19-ben szenvedő betegek számára újonnan beüzemelt mobilkórház intenzív osztálya veszi át ápolásukat.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a helyszínre utazott, Ludovic Orban miniszterelnök pedig a belügyminisztériumban alakult válságstáb munkáját felügyeli.

Fotók a helyszínről

A Piatra Neamț-i Explozit TV felvételeket tett közzé a tűz által sújtott intenzív osztályról.

Az intenzív osztály teljesen kiégett, a fotókon megégett ágyak és orvosi műszerek láthatók. Az érintett kórtermeket a bukaresti ügyészek megérkezéséig lezárták.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vizsgálódik a főügyészség

In rem, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárás indult a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán történt tűzeset ügyében.

Eredetileg a Neamţ megyei törvényszéki ügyészség indította az eljárást, majd átvette a nyomozást a főügyészség, amely gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálódik.

Egy belgiumi kórházba szállítják a sérült orvost

Egy belgiumi kórházba szállítják vasárnap a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán kiütött tűzben megsérült orvost.

Az intenzív terápián dolgozó orvost, Cătălin Denciut az éjszaka folyamán a iaşi-i kórházból a bukaresti Floreasca kórházba szállították a védelmi minisztérium egyik katonai repülőgépével, innen pedig a brüsszeli katonai kórházba viszik.

A Román Légierő C-27J Spartan típusú gépe reggel 7.30-kor szállt fel a fővárosból. A sérültet egészségügyi szakemberekből álló csapat kíséri el.

Hét férfi és három nő vesztette életét

Hét férfi és három nő vesztette életét a Piatra Neamţ-i megyei kórház intenzív osztályán szombat este kiütött tűzben; az áldozatok 67 és 86 év közöttiek voltak, derül ki a kórház vezetőségének vasárnapi közleményéből.

“A másik 6 pácienst, akik a leégett kórterem melletti kórteremben voltak, a vasárnapra virradó éjszaka folyamán átszállították a Leţcani-i moduláris kórházba” – áll a közleményben.

A kórház vezetősége ugyanakkor rámutat, hogy új egy új intenzív terápiás kórtermet fognak megnyitni az épületben, és jelezte a Neamţ megyei vészhelyzeti bizottságnak, hogy milyen anyagokra és eszközökre van sürgősen szükség annak érdekében, hogy a kritikus állapotban levő pácienseket elláthassák.

Nyolc ágy teljesen leégett

Az intenzív osztály nyolc ágya teljesen leégett, a szomszédos kórteremben lévő másik nyolc ágy használható állapotban maradt – közölte vasárnap Leţcani-ban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a kórház egy másik szintjén új intenzív osztályt rendeznek be.

Az egészségügyi miniszter szerint a könnyű és közepes eseteket továbbra is a Piatra Neamţ-i kórházban ápolják.

Több mint 150 személy dolgozott a tűz eloltásán, 20 perc alatt oltották el a lángokat

A Piatra Neamţ-i megyei sürgősségi kórházban kitört tüzet körülbelül 20 perc alatt sikerült eloltani, több mint 150 személy vett részt a tűzoltásban – nyilatkozta vasárnap reggel Paul Iamandi dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség vezetője.

Két bizottságot hoztak létre: az egyik a tűz lehetséges okát hivatott megállapítani, a másik pedig a tűzbiztonsági engedélyezési feltételek betartását, jelentette be Iamandi a belügyminisztériumban tartott sürgősségi ülés végén.

Bogdan Despescu belügyi államtitkár pedig bejelentette, hogy az ügy vizsgálatát a legfőbb ügyészség vette át, két ügyész kiszállt a helyszínre.

A kórház intenzív osztályát a DSP jóváhagyása nélkül költöztették el

A Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórház intenzív terápiás osztályát a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyása nélkül költöztették át szombaton a harmadik emeletről a másodikra – mondta vasárnap reggel George Lazăr prefektus.

“Tegnap elköltöztették az intenzív osztályt a harmadik emeletről a másodikra, márpedig ezt strukturális módosításnak nevezik. A strukturális módosításhoz kötelezően szükség van a DSP jóváhagyására. Még csak nem is értesítették erről a DSP-t” – mondta Neamţ megye prefektusa.

A nyomozáshoz közel álló forrás szerint egy infúziós fecskendőpumpa gyulladt ki, és a láng gyorsan átterjedt az oxigénforrásra, ahol erőteljes robbanás következett be. Ezt követően az egész kórterem tűzbe borult.

A leţcani-i mobilkórházba szállított betegek közül háromnak nagyon súlyos az állapota

A leţcani-i mobilkórházba szállított hat páciens közül háromnak nagyon súlyos az állapota – közölte Carmen Dorobăţ, a iaşi-i járványkórház menedzsere vasárnap.

Dorobăţ elmondta, a hat beteget az éjszaka folyamán szállították a Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórházból a leţcani-i mobilkórházba. Valamennyien rossz állapotban vannak, de háromnak közülük különlegesen súlyos az állapota. A menedzser ugyanakkor leszögezte, hogy az említett pácienseknek nincsenek égési sebeik, COVID-19 miatt szorulnak intenzív kezelésre.

Az egészségügyi intézmény személyzet-átcsoportosítást fontolgat, ugyanis az éjszaka folyamán és vasárnap már otthonról behívott orvosi személyzet segítségével látták el a pácienseket.

Operatív ülést hívott össze a belügyminiszter

Marcel Vela belügyminiszter operatív ülést hívott össze vasárnap a Piatra Neamţ-i megyei kórházban történt tragédia nyomán fellépő helyzet kivizsgálására.

A 13 órakor elkezdődött ülésen az Országos Rendőr-főkapitányság parancsnoka, az Országos Kriminalisztikai Intézet vezetője és Bogdan Despescu belügyi államtitkár vesz részt.

A legrövidebb időn belül felelősségre kell vonni a Piatra Neamţ-i megyei kórházban történt tragédia vétkeseit – hívja fel a figyelmet közleményében a belügyi tárca.

A közlemény szerint Vela miniszter részt vesz a 14 órakor kezdődő, a közegészségügyi igazgatóságok és az IGSU megyei szervezeteinek, illetve a központi egészségügyi és katasztrófavédelmi hatóságok képviselőivel szervezett videókonferencián is, amelyet Ludovic Orban miniszterelnök koordinál.

Az intenzív osztályok rendelkeztek DSP-engedéllyel, az orvosi felszerelés új volt

A Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórház intenzív osztályainak volt érvényes engedélyük a megyei közegészségügyi igazgatóságtól (DSP) – tájékoztatott vasárnap kiadott közleményében a kórház vezetősége.

A kórházban történt tűzeset okainak kapcsán a médiában megjelent hírekkel kapcsolatban az egészségügyi intézmény vezetősége rámutat, az intenzív osztály kiterjesztését célzó módosítások – amelyekre azért volt szükség, hogy az intézmény nagyobb számú koronavírus-fertőzött pácienst tudjon fogadni – semmiféle módon nem hatottak ki az érintett kórteremben zajló tevékenységre. A két intenzív osztály rendelkezik DSP-engedéllyel. A kórház azon része, ahol az előkészületek folytak az intenzív osztály kiterjesztésére, még nem működik, és nincs a tűz által sújtott kórterem közelében – szögezi le a kórház vezetősége.

A kórteremben, ahol a tragédia történt, az orvosi készülékek újak voltak – hangsúlyozza még a közlemény.

Tüntető felvonulást tartottak Piatra-Neamţon

A közösségi oldalakon szerveződött tüntető felvonulást tartottak vasárnap Piatra-Neamţon. A mintegy ötven résztvevő a megyei sürgősségi kórház elé vonult.

A felvonulók többe között azt skandálták, hogy “Le a gyilkosokkal!”, és a kórház menedzsere, Lucian Micu, valamint a Neamţ megyei tanács elnöke, Ionel Arsene lemondását követelték.

A tiltakozás ez idáig incidensek nélkül zajlott.

Bogdan Despescu államtitkár fogja irányítani a kivizsgálására felállított munkacsoportot

Bogdan Despescu államtitkár fogja irányítani a belügyminisztérium által a Piatra Neamţ-i kórházban történt tűzeset mielőbbi kivizsgálására felállított munkacsoportot – közölte vasárnap a szaktárca.

A döntést a Marcel Vela belügyminiszter által vasárnap 13 órára összehívott gyűlésen hozták meg.

Ezen arról is döntöttek, hogy az Országos Kriminalisztikai Intézet igazgatója, Romică Potorac rendőrfőbiztos is kiszáll a tűzeset helyszínére.

Ugyanakkor több csoport felállításáról is határoztak, amelyek Piatra Neamţról a kriminalisztikai intézethez fogják szállítani a helyszínen gyűjtendő és laborvizsgálatoknak alávetendő bizonyítékokat.

Az ügyészek megkezdték a kihallgatásokat, és megállapították, honnan indult el a tűz

Az ügyészek megkezdték a kihallgatásokat a Piatra-Neamţ-i megyei sürgősségi kórház intenzív osztályán történt tűzeset kapcsán, és megállapították, hogy a kórteremben mely helyen ütött ki a tűz, jelentette be a legfőbb ügyészség.

A vasárnap este kiadott közleményben a legfőbb ügyészség beszámolt az ügy kapcsán indított vizsgálat állásáról: elrendelték a tűz halálos áldozatainak a boncolását, és eddig négy halott boncolását végezték el; megállapították továbbá azt a helyet a kórteremben, ahonnan a tűz elindult, és bevizsgálják a terem orvosi készülékeit és berendezéseit; megvizsgálják a kórházi személyzet bejegyzéseit; megállapították, kiket kell kihallgatni az ügyben, és el is kezdték a kihallgatásokat.

A legfőbb ügyészség vasárnap reggel kezdte el a vizsgálatot a Piatra Neamţ-i megyei kórházban az intenzív terápián szombat este kiütött tűz ügyében; a helyszínre ügyészekből, rendőrökből és tűzvizsgálati szakértőkből álló csapat szállt ki.

A vizsgálatot Marius Iacob, a legfőbb ügyészség ügyésze vezeti, aki korábban a bukaresti Colectiv-klubban és a giuleşti-i szülészeten kiütött tűzesetben lezajlott vizsgálatokat is vezette.

Marius Iacob szerint a helyszíni vizsgálatok akár két napig is tarthatnak, pontosan, minden részletre figyelve meg kell állapítani, hogy mi történt, és a csapat tagjai minden szükséges óvintézkedést megtesznek, hogy a vizsgálat kockázatmentesen zajlódjon.

A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított in rem, vagyis a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást a Piatra-Neamţ-i kórháztűz ügyében, amelyben 10 páciens vesztette életét.

Eredetileg a Neamţ megyei ügyészség indította az eljárást, majd átvette a nyomozást a legfőbb ügyészség.

(Agerpres/MTI/Exploziv TV)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 15., 10:12
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ez az ország vezetése! Gyurjak a pénzt a rendőrsegbe, a zsandar alakulatok a új autopark új pisztolyok, új taktikai eszközök, nem számít az egészségügy, nem számít a tanugy. A lényeg, hogy korába tartsák, korlátozzák az ország lakosságát . Na de mi választjuk meg ezeket a vezetőket! Vessünk magunkra.!

  • User
   Dátum: 2020. november 15., 12:16
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Rakétákat $milliárdokért mert ugye jóban kell lenni az USA-val ,hogy nézze el a többi kisded játékaikat .És aztán mit ér, ha lemond a miniszter? Pénzforrás nélkül tehetetlen bárki jön.Igaz ,a fejlett demokráciákban ez szokásszerű követelmény.. ,de csak annyi…porhintés.