Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„Túl nagylelkű” volt a gyulafehérvári nyilatkozat a székelyföldi románok civil fóruma szerint

„Túl nagylelkű” volt a gyulafehérvári nyilatkozat a székelyföldi románok civil fóruma szerint Románia

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórum szerint túl sok joguk van a magyaroknak az országban. Többoldalas közleményben részletezik, hogy a romániai magyaroknak minden jogot szavatol az állam, közben a három magyar többségű megyében elnyomják a románokat.

A Ioan Lăcătușu nevével fémjelzett fórum közleménye szerint, Romániában minden intézményes és törvényes keret adott, hogy a kisebbségek megőrizzék nyelvi, kulturális és vallási identitásukat, közben a magyarokra jellemzőek az etnikai alapon szerveződő politikai szervezetek és az etnikai alapú szavazás, emiatt három megyében csak magyarok kerülnek a helyi közigazgatás élére.

Hirdetés
Hirdetés

A románok fóruma úgy fogalmaz, hogy a magyar nyelv használata a román rovására történik. Felszólítják a magyar közösség vezetőit és a véleményformálókat, hogy ismerjék el, Románia a „túl nagylelkű” gyulafehérvári nyilatkozatokban foglaltakat és a nemzetközi vállalásokat is maradéktalanul teljesítette, ne népszerűsítsék a román-ellenességet, és hagyják a magyar gyerekeket románul tanulni.

Rámutatnak, meg kell érteni, hogy a románok soha nem fogják támogatni a „hamis és mesterséges” autonómiát, mert a magyaroknak amúgy is minden joguk megvan, másrészt a bécsi döntés utáni időszak is bebizonyította, hogy akkor a térségben élő románoknak „nem lenne semmi esélyük”.

(Marosvásárhelyi Rádió)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük