Felhívás!

Tragikomikus családi idill

Tragikomikus családi idill Románia

A román sajtó “víg özvegyként”, sőt, a “legvidámabb özvegyasszonyként” mutatja be azt a Iasi megyei nőt, akinek a férje a hamisított egészségügyi szesz fogyasztása miatt halt meg nemrég (az észak-moldvai megyében tíz ilyen eset történt az utóbbi napokban).

Agapia a neve s imádja a piát. Bort és töményet is iszik, olykor kékszeszt, de mindig vízzel vagy üdítővel hígítva. “Amikor dolgozol, inni kell egy-két pohárral, másképp nem lehet”, indokolja tudományosan. Tulajdonképpen szerencsésnek tartja magát, mert éjszakára a háztáji gabonatárolóba ment aludni, nem volt a férje társaságában, amikor a amaz a gyilkos egészségügyi szeszt megitta. “Lehet, hogy én is ittam volna belőle”, mondja kaján mosollyal, és hozzáfűzi, azt észrevette, hogy a férjénél utoljára látott bolti kékszesz nem olyan volt, amilyent szoktak venni és inni, más volt a neve, címkéje.

“Úgy halt meg, mint egy májusi cserebogár, a keze s lába égnek állt”, meséli férje tragédiáját nevetgélve az újságíróknak, és a jó fotók kedvéért még egy-két laza táncmozdulatot is bemutat. Nem csak gesztusokkal, hanem szóban is érzékelteti, hogy örül a férje halálának, akivel sok borsot törtek egymás orra alá. De amikor konkrét példát kellene említeni, az jut eszébe, hogy egyszer, amikor a padlásra felmászott, a férj elvette a létrát, s neki le kellett ugrania, a fejét a cementbe ütötte.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások