Felhívás!

Továbbra sincs román koronavírusos beteg, de 26 személy karanténban van

Továbbra sincs román koronavírusos beteg, de 26 személy karanténban van Románia

Ez idáig egyetlen román állampolgárnál sem igazolták laboratóriumi vizsgálatok a koronavírus jelenlétét, 26 személy karanténban van, további 2077-et pedig otthonukban tartanak megfigyelés alatt – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A tájékoztatás értelmében a Matei Balş Intézetben 32 mintát vizsgálnak jelenleg, ezek olyan személyektől származnak, akik romániai tartózkodása alatt kapcsolatba kerültek azzal az olasz állampolgárral, akiről utólag kiderült, hogy koronavírussal fertőződött.

Az elmúlt 24 órában 137 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívószámra a koronavírus miatt, a legtöbb (44) Bukarestből. “Javasoljuk az állampolgároknak, hogy csak abban az esetben hívják a segélyhívószámot, ha olyan térségekben jártak, ahol koronavírusos megbetegedéseket regisztráltak, illetve ha kapcsolatba léptek onnan jött személyekkel” – hívja fel a figyelmet közleményében a Stratégiai Kommunikációs Csoport, hangsúlyozva, hogy a vírussal kapcsolatos információkról az egészségügyi minisztérium, a külügyi tárca, a belügyminisztérium, valamint a katasztrófavédelmi főigazgatóság hivatalos kommunikációs csatornáin keresztül tájékozódhatnak.

A közleményből az is kiderül, hogy két ügyben kivizsgálást indítottak a hatóságok a betegségek leküzdésének meghiúsítása bűntette miatt, a két ügyben négy személy ellen indult eljárás.

A koronavírus által érintett olasz régiók kapcsán a Stratégiai Kommunikációs Csoport megjegyzi, hogy Lombardiában mintegy 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

A lakosság ne dőljön be az álhíreknek

A hatóságok arra figyelmezették a lakosságot, ne dőljön be a közösségi oldalakon terjedő álhíreknek, a koronavírussal kapcsolatban kizárólag a hivatalos forrásokból tájékozódjanak. A Mediafax hírügynökség szerint az egyik interneten keringő álhír szerint a fertőzés romániai elterjedésében a bankjegyek képezik a legnagyobb veszélyt, így nem tanácsos megfogni őket. “Húzzanak kesztyűt, tegyék zárható borítékba, hagyják a ház ajtaja előtt” – tanácsolják.

Egy másik álhír szerint a fertőzést a torok nedvesen tartásával lehet megelőzni, sőt a koronavírus forró víz, citrom és fokhagyma fogyasztásával is legyőzhető.

A gyógyszertárakban napok óta nem lehet már egészségügyi maszkot kapni, az interneten pedig a tartós élelmiszerkészleteket felhalmozó vásárlók által letarolt üres polcokról készült felvételek keringenek.

Az országban a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: a GCS szerint Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

Románia 12 nemzetközi repülőterére többtucatnyi menetrendszerű járat érkezik naponta Olaszországból: utasaik számára a hatóságok elkülönített folyósokat alakítottak ki. Az érkezőkkel a reptereken és a közúti határátkelőkön is formanyomtatványt töltetnek ki, hogy jártak-e olyan régióban, ahol megjelent a koronavírus, kapcsolatba kerültek-e fertőzöttekkel, észlelt-e magán a betegség valamely tünetét.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.