Felhívás!

További alapítók léptek ki Victor Ponta pártjából

További alapítók léptek ki Victor Ponta pártjából Románia

További hat törvényhozó és tíz területi szervezet vezetője, köztük a párt több alapítója lépett ki Victor Ponta volt miniszterelnök Pro Románia pártjából, amelynek kulcsszerepe volt októberben a Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata (PSD) kormány megbuktatásában.

Döntésüket a távozók egyike, Daniel Constantin első alelnök közölte csütörtökön Facebook-oldalán. A több korábbi balliberális kormányban is miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus szerint a párt irányt váltott és ők azért távoznak, mert hűek akarnak maradni azokhoz a szociálliberális értékekhez, amelyekre alapozva a Pro Romania megalakult.

A kilépők között van Sorin Câmpeanu volt oktatási miniszter, egykori ügyvivő kormányfő is. A most távozó képviselők voltak azok, akik – a pártvezetés ezzel ellentétes állásfoglalásával szembefordulva – novemberben megszavazták a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban vezette kormányának beiktatását.

Ponta közösségi oldalán megköszönte 16 távozó párttársának az elmúlt években kifejtett közös munkát, hozzátéve: tiszteletben tartja, hogy “a PNL-hez akarnak csatlakozni”. A Pro Romania tagságának túlnyomó többsége azonban szerinte tovább kíván haladni a “baloldal korszerűsítésének fejlődéspárti, európai útján” és kritikusan viszonyul mind a PNL-hez, mind a PSD-hez.

Két hete Mihai Tudose európai parlamenti képviselő, volt miniszterelnök fordított hátat Pontának, de ő ellenkező előjelű bírálatot fogalmazott meg: szerinte Ponta a párt felhatalmazása nélkül, titokban tárgyalt a liberálisokkal.

A Pro Románia pártot a – parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező – PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök alapította két évvel ezelőtt, azon szociáldemokrata politikusok “mentőcsónakjaként”, akik kegyvesztetté váltak a PSD-ben Liviu Dragnea, illetve Viorica Dăncilă pártelnöksége idején.

Pontáékhoz idén októberig már több mint 30 törvényhozó ült át, a májusi európai parlamenti választásokon pedig a voksok 6,4 százalékát szerezték meg.

A volt kormányfő nem titkolt szándéka volt, hogy a Pro Romániát tegye a baloldal vezető pártjává, és átvegye a PSD szavazótáborát. A Dăncilă-kormány megbuktatásakor úgy tűnt, hogy pártjának meghatározó szerepe lesz a román politikában, a Pro Romániát azonban megosztotta, hogy az előrehozott választásokban reménykedő Ponta nem volt hajlandó támogatni Ludovic Orban kormányának beiktatását.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.