Hirdetés
Hirdetés

Tovább terjed a tiltakozáshullám az igazságszolgáltatási rendszerben

Tovább terjed a tiltakozáshullám az igazságszolgáltatási rendszerben Románia

Tovább terjed a tiltakozási hullám a bírák és ügyészek között a kormány múlt héten hozott sürgősségi rendelete miatt, amely szerintük az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyezteti.

Csütörtökön – több más instancia mellett – a bukaresti törvényszék is csatlakozott a megmozduláshoz, bejelentve, hogy március 7-ig minden pert elhalasztanak, a sürgős ügyek kivételével.

A Hotnews hírportál összesítése szerint az ország több mint 70 bíróságának és ügyészségének mintegy 800 alkalmazottja csatlakozott a tiltakozó megmozdulásokhoz. A legtöbb helyen – köztük a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségen (DIICOT) – a munka időszakos felfüggesztéséről döntöttek, másutt karszalag viselésével, az ügyfélfogadás szüneteltetésével, a bírósági épületekben kifüggesztett feliratokkal követelik a 7-es számú kormányrendelet visszavonását.

A bírák és ügyészek egyebek mellett a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) létrehozását kifogásolják és azt, hogy a kormányrendelet kivonja a speciális vádhatóságot a legfőbb ügyész hatásköre alól. Azt is nehezményezik, hogy – a kormányrendelet értelmében – ezentúl a vádhatóságok vezetését nem lehet ideiglenes ügyvivőkre bízni, a jelenleg tisztségben lévő ügyvivők mandátuma pedig legkésőbb április elején lejár.

Hirdetés
Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön a rendelet hatályon kívül helyezését kérte Viorica Dăncilă miniszterelnöktől, arra hivatkozva, hogy a vádhatóság két részlege március 20-tól vezető nélkül marad, és ez megbénítja a DNA működését, mert a részlegvető aláírása nélkül nem küldhetnek egyetlen vádiratot sem a bíróságokra.

A miniszterelnök a szerdai kormányülésen párbeszédkészségét hangoztatta, arra emlékeztetve a tiltakozókat, hogy hétfőn a bírák és ügyészek képviselőivel, és a legfelsőbb bírói tanács (CSM) elnökével konzultált a lehetséges megoldásokról. Tudorel Toader igazságügyi miniszter akkor azt ígérte, hogy egy újabb sürgősségi kormányrendeletet készít elő, amellyel helyreállítják a bírák és ügyészek szakmai pályájának szigorú szétválasztását. A bejelentés azonban nem nyugtatta meg a tiltakozókat, a bírák és ügyészek folytatták a tiltakozó akcióikat, és a teljes rendelet visszavonását követelik.

A szociálliberális kormánykoalíció vezetői törvénytelennek minősítették a munkabeszüntetéseket, arra hivatkozva, hogy munkakonfliktusokról szóló jogszabály szerint a bíráknak és ügyészeknek tilos sztrájkolni.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük