Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tovább tárgyal az ExxonMobil és a Romgaz a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről

Tovább tárgyal az ExxonMobil és a Romgaz a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről Románia

Meghosszabbították egy hónappal az amerikai ExxonMobil és a román állami gázvállalat, a Romgaz közötti tárgyalásokat arról, hogy a román vállalat milyen feltételek mellett szerezheti meg az amerikaiak által birtokolt 50 százalékos részesedést a fekete-tengeri Neptun Deep gázmezőben – közölte kedden a Romgaz.

Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti értéktőzsdén közzétett közlemény szerint a román vállalatnak november 15-éig lesz kizárólagos tárgyalási joga arról, hogy milyen feltételek mellett vásárolhatja meg az amerikai vállalattól a román felségterületen levő gázmezőben birtokolt 50 százalékos részesedését. A másik 50 százalékos részvénypakett az osztrák OMV-é.  

A felek június közepén állapodtak meg arról, hogy négy hónapon át az ExxonMobil csak a Romgazzal tárgyal az eladás feltételeiről. Ez a határidő október 15-én járt volna le, most ezt hosszabbították meg egy hónappal. Közölték, hogy az akkori egyezmény többi pontja érvényben marad.

Az amerikaiak már korábban lemondtak a román felségterületen levő offshore gázmező kitermeléséről, a Romgaz pedig jelezte, szívesen átvenné a kitermelési jogot. A Romgaz március végén tett kötelező vételi ajánlatot az ExxonMobilnak.

A román vállalat és az OMV képviselői áprilisban megállapodtak arról, hogy ha a Romgaz átveszi az ExxonMobil részesedését, akkor az osztrák vállalat lesz a gázmező operátora. A földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gáz rejlik.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük