Hirdetés
Hirdetés

Törvénytervezet: szabadnap járna a hétvégére eső ünnepnapok helyett

Törvénytervezet: szabadnap járna a hétvégére eső ünnepnapok helyett Románia

Parlamenti képviselők egy csoportja törvénytervezetet dolgozott ki, amelynek értelmében, ha a hivatalos munkaszüneti napok szombatra vagy vasárnapra esnek, akkor az alkalmazottak a következő napokon, közvetlenül a hétvége után kapnának szabadnapot.

Hirdetés
Hirdetés

A jogalkotási javaslat a munka törvénykönyvét módosítaná, illetve egészítené ki.

A törvénytervezetet 26 PNL-s és két PSD-s képviselő írta alá – írja az Agerpres. “A szabadnapok kiadását a munkáltató végzi. Abban az esetben, ha a hivatalos munkaszüneti napok átfedésben vannak a heti pihenőnapokkal, általában a szombattal és a vasárnappal, a szabadnapokat a heti pihenőnapokat követő napokon kell kiadni” – írja elő a tervezet.

“A naptári évtől függően vannak olyan helyzetek, amikor a munkaszüneti napok egy része egybeesik a heti pihenőnapokkal, így a munkavállalók nem kapják meg a munka törvénykönyve által előírt jogaikat” – áll a tervezet indoklásában.

Kifejtették, hogy idén például a munkáltatóknak 9 szabadnapot kell biztosítaniuk a munkavállalóknak, mivel az összes munkaszüneti napból 9 esik hétköznapra, a fennmaradó 6 pedig hétvégére.

A kezdeményezők érvelése szerint “a cél annak biztosítása, hogy a munkaszüneti napok naptári szempontból ne függjenek a véletlentől, hanem a polgárok minden évben részesüljenek ténylegesen a szabadnapokból”.

Megemlítették azt is, hogy a román munkavállalóknak van a legkevesebb szabadnapjuk az Európai Unióban – 15 nap -, “szemben a spanyolokkal, akiknek 37 szabadnapot biztosít az állam, a svájciakkal, akiknek 28-at, valamint a britekkel, hollandokkal, németekkel és portugálokkal”.

A tervezetet először a szenátus fogja tárgyalni, majd a képviselőház hozza meg róla a végső döntést.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük