Felhívás!

Tőkés: az erdélyi magyarok ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is

Tőkés: az erdélyi magyarok ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is Románia

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arra biztatja az erdélyi magyarokat, hogy ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is a jövő vasárnap tartandó önkormányzati választásokon.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyilatkozatban és felhívásban a politikus egyben kifogásolta a templomi pártpolitikai kampányt és magyarországi kormánypolitikusok pártos beavatkozását a romániai önkormányzati választások kampányába.

A volt püspök több olyan közelmúltbeli esetet is felidéz, amikor a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben (KREK) egyházi szertartásokon hangzottak el pártos kampányüzenetek. Tőkés László megemlítette: püspöksége idején az erdélyi történelmi magyar egyházak messzemenően pártolták a nemzet ügyét, de pártpolitikai viszonylatban szinte soha nem foglaltak állást. Megjegyezte: Magyarországon is elképzelhetetlen, hogy pártos választási felhívás hangozzék el templomokban és iskolákban.

Tőkés László megrökönyödésének adott hangot Semjén Zsolt kormányfőhelyettes múlt heti videóüzenete miatt és Potápi Árpád János államtitkár több közelmúltbeli nyilatkozata miatt is. Elsősorban azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök-helyettes nemcsak az RMDSZ jelöltjeinek az egyoldalú támogatására buzdította az erdélyi magyar választópolgárokat, hanem esélytelennek minősítette a nem RMDSZ-es magyar jelölteket, így az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjeit is.

“A régi időkre emlékeztető antidemokratikus egypártrendszer propagálásának” nevezte, hogy Potápi Árpád János kijelentette: “egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani”.

“Az idézett videóüzenetben Semjén Zsolt erdélyi származású édesanyjára is hivatkozik, az RMDSZ oldalán. Az én drága édesanyám és édesapám szintén erdélyiek. Az ő fiukként én az EMNP jelöltjeire adom le szavazatomat. Mert hiszem azt, hogy a romániai magyaroknak nemcsak szavazni, hanem választani is joguk van. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a Fidesz stratégiai partnere – nevében éppen ezért azzal a felhívással fordulok erdélyi magyar polgártársaimhoz, hogy szeptember 27-én mind szavazati, mind választói jogukkal éljenek!” – olvasható Tőkés László vasárnapi nyilatkozatában és felhívásában.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 21., 11:32
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ejj ejj Tőkés úr, hát 2009-ben nem RMDSZ szinekben nyert európai parlamenti választásokat? Kulcsár Terza úr nem az RMDSZ szineiben nyert parlamenti választásokat? Ha kiesünk az RMDSZ fotelből akkor futunk új pártokat alakítani s rinyálunk? Volt már MPP, életképtelennek bizonyult, lett az EMNP az még annyit sem ért mint elődje, most egyesültek forma s úgy hazudoznak. Ez lenne az alternatíva?

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 22., 7:57
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Egyetértek, csak van egy el nem hanyagolható feltétele: olyan jelöltet/jelölteket kellene állítani akiknek, többek között, van felkészültségük. Például ki tudják fejezni magukat, tudnak hallgatni, ha kell, főleg ha nem értenek valamihez vagy tudnak magyarul helyesen írni és nem más, írástudó, kell a hozzászólásait megírja…