Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több városban is tüntettek a járványügyi korlátozások ellen

Több városban is tüntettek a járványügyi korlátozások ellen Románia

Minden korábbinál több koronavírusos beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein, ugyanakkor több városban, Bukarestben pedig két helyszínen is százak tüntettek szombaton a járványügyi korlátozások, a maszkviselési kötelezettség és az oltások „kötelezővé tétele” ellen.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányszékház előtti demonstráció egyik szónoka a Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) kizárt Diana Șoșoacă független szenátor volt, aki technokrata kormányt, előre hozott választásokat követelt, és egyebek mellett az ellen tiltakozott, hogy a diákoknak még a testnevelésórákon is maszkot kell viselniük.

A bukaresti Egyetem téren ortodox szentképekkel, „Szabad dákok”, „Le az egészségügyi diktatúrával” feliratú táblákkal demonstrált több száz tüntető. A résztvevők többsége egyik helyszínen sem viselte a nyilvános helyeken kötelező védőmaszkot, és nem tartotta be az előírásos távolságot.

A korlátozások ellen tüntettek szombaton Galacon, Brassóban és a vesztegzár alá vont Temesváron is.

A csendőrség bejelentette, hogy megbírságolja a járványügyi előírások betartását megtagadó résztvevőket és a megmozdulások szervezőit: utóbbiakat azért, mert nem gondoskodtak arról, hogy a demonstrációkon – a járványügyi előírásokat részletező kormányhatározatnak megfelelően – legfeljebb százan legyenek jelen.

Cîţu: nem lesz újabb lezárás

Florin Cîțu kormányfő szombaton felhívást intézett a lakossághoz a járványügyi korlátozások fegyelmezett betartására, ugyanakkor azt ígérte: Romániában nem lesz teljes zárlat.

Cîţu arról számolt be egy Facebook-bejegyzésben, hogy növelték a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak számát.

A bukaresti kormánynak az a célkitűzése, hogy Románia az immunizáció révén szorítsa vissza a fertőzéseket, a következő időszakban napi 80 ezerre emelkedik az oltások száma – közölte a miniszterelnök.

Romániában eddig 1 millió 700 ezer embert oltottak be, közülük 772 ezren a második adag vakcinát is megkapták.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások