Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Több mint ötezer gyermek tűnt el otthonról az elmúlt évben Romániában

Több mint ötezer gyermek tűnt el otthonról az elmúlt évben Romániában Románia

Az elmúlt egy évben több mint ötezer gyermek tűnt el otthonról Romániában – hívja fel a figyelmet a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet, amely szerint a jelenség egyre nagyobb méreteket ölt, ezért megelőző intézkedésekre van szükség.

A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet a román rendőr-főkapitányság illetékes osztályától származó adatokra hivatkozva rámutat, 2018. április 30-a és 2019. május 20-a között 5078 kiskorú tűnt el otthonról. Közülük 151-en 10 éven aluliak, 1410-en 10 és 14 év közöttiek, 3517-en pedig 14 éven felüliek voltak.

Ugyanazon adatok szerint a jelzett időszakban 5072 kiskorút találtak meg, közülük 158-an 10 éven aluliak, 1395-en 10 és 14 év közöttiek, 3519-en pedig 14 éven felüliek.

A legtöbb gyermekeltűnési esetet a bukaresti rendőrségen, továbbá a Konstanca, valamint a Neamţ megyei rendőr-főkapitányságon jelentették.

A civil szervezet szerint az esetek 95 százalékában a gyermekek önként hagyták el otthonukat vagy az elhelyezési központot, amelyben éltek.

Hirdetés
Hirdetés

“Egyre több gyermek kerül olyan élethelyzetbe, amelyben az otthonról való elmenekülést véli a legjobb megoldásnak. Nekik a mi azonnali és valós támogatásunkra van szükségük, hogy rájöjjenek, ez hamis megoldás, amely ráadásul fokozza a gyermekkizsákmányolás, -bántalmazás és -kereskedelem kockázatát” – idézi a közlemény a romániai szervezet ügyvezető elnökét, Gabriela Alexandrescut, aki szerint hatékonyabb megelőzési mechanizmusokra van szükség.

A közleményben kiemelik még, hogy az eltűnt és kihasznált gyerekek védelmével foglalkozó Missing Children Europe adatai szerint Európa-szinten az eltűnt gyermekek 58 százaléka valamilyen formájú bántalmazás vagy kizsákmányolás áldozata lesz, rávilágítanak arra is, hogy az eltűnések 19 százalékában az egyik szülő lopja el a gyermeket a szülői felügyeleti jog megállapítására irányuló folyamat során, továbbá hogy az Európában eltűnt gyermekek 17 százaléka más országba kerül, illetve hogy az esetek 20 százalékában a médiában közzétett felhívások nagymértékben hozzájárulnak az eltűntek megtalálásához.

A Mentsétek meg a gyermekeket tájékoztató kampányt szervezett az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából. A szervezet szakemberei és önkéntesei által vezetett tevékenységeken mintegy 1500 iskolás vett részt Bukarestben és az ország 11 megyéjében. A foglalkozásokkal a cél felhívni a figyelmet azokra a kockázati helyzetekre, amelyekben a támasz nélkül maradt gyerekek és serdülőkorúak a biztonságukat vagy akár az életüket veszélyeztető döntéseket hozhatnak.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük