Hirdetés
Hirdetés

Több mint 70 ezer ukrán van Romániában, 10 ezren igényeltek állami segítséget

Több mint 70 ezer ukrán van Romániában, 10 ezren igényeltek állami segítséget Románia

Romániában 70 ezer, Ukrajnából érkezett személy tartózkodik, közülük több mint 10 ezren igényeltek állami ellátást – adta hírül kedden az Adevărul napilap az elektronikus kiadásában.

Hirdetés
Hirdetés

Az újság a belügyminisztériumot kérdezte az ukrajnai háború elől menekülők helyzetéről. Az újságnak küldött válaszból kiderült, hogy Romániába eddig több mint 600 ezer személy érkezett az orosz-ukrán háború február végi kitörése óta, de jelenleg csak 70 ezren tartózkodnak Románia területén.

A belügyi tárca közölte, hogy a határ közelében felállított 15, összesen 3840 férőhelyes mobil ellátóközpontokban eddig 75 ezer menekültről gondoskodtak. A rendelkezésre álló 3840 helyből jelenleg 76 hely foglalt. Ezekben a központokban csak ideiglenesen maradnak a menekültek. Az ország többi részén létezik további 1238 központ, ahol a menekültek hosszabb ideig kapnak ellátást. Ezek 46 881 menekült befogadására alkalmasak, jelenleg 10 406 személy tartózkodik bennük. További 215 ukrán állampolgár a bevándorlási hivatal ellátásában van, hiszen ők menekült státusért folyamodtak.

Ugyanakkor Románia területén több, mint 60 ezer, Ukrajnából érkezett személy tartózkodik, akit befogadtak a lakosok, önkéntesek segítenek vagy saját pénzükön élnek.

Több mint 1770 ukrán állampolgár helyezkedett el a romániai munkaerőpiacon

A háború kitörésétől több mint 1770 ukrán állampolgár helyezkedett el a romániai munkaerőpiacon – nyilatkozta a munkaügyi miniszter.

Marius Budăi kedd este elmondta, az összesen 1774 ukrán állampolgár közül, akik romániai vállalatoknál találtak munkát, a legtöbben a feldolgozóiparban, az építőiparban, illetve a vendéglátás és a kereskedelem terén helyezkedtek el.

A tárcavezető hangsúlyozta, az ukrán menekültek által betöltött munkahelyeket nem kifejezetten számukra hozták létre, hanem betöltetlen állások voltak, amelyekre román állampolgárok is pályázhattak volna.

A miniszter hozzátette, az ukrán munkavállalók száma napról napra nő, a legutóbbi jelentésben 97 személlyel több szerepelt, mint az előzőben. “Ez örvendetes számunkra, hiszen betelnek az állások” – nyomatékosította.

Marius Budăi ugyanakkor megjegyezte, jelenleg összesen 4255 ukrán állampolgár dolgozik Romániában, de 2481-et közülük még a háború kitörése, azaz február 24-e előtt alkalmaztak. 

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük