Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Több mint 400 késő középkori ezüstpénzt találtak Temes megyében

Több mint 400 késő középkori ezüstpénzt találtak Temes megyében Románia

Több mint 400 késő középkori magyar dénárt és lengyel garast találtak a Temes megyei Gavosdián – jelentették be hétfőn Temesváron az illetékes intézmények képviselői, valamint a megtaláló személy.

Hirdetés
Hirdetés

Kopeczny Zsuzsanna, a Bánsági Múzeum régésze az MTI-nek elmondta, mintegy 429 ezüstpénzt találtak, de a szám változhat, ha megtörténik a pénzlelet restaurálása, tisztítása, hiszen az érmék egy része összeragadt. A régész hozzátette: egy fémdetektoros kincskereső találta meg a lelet egy részét, és értesítette az Örökségvédelmi Hivatalt. Az első vizsgálat alapján megállapították, hogy a pénzek a 16. századból származnak. Egy részüket a század első évtizedeiben verték, de vannak közöttük a század végéről származók is.

Kopeczny Zsuzsanna úgy vélte: egy kis vagyonról lehet szó, amelyet azért ástak el a 16. század végén, a 17. század elején, hogy ne jusson a török hódítók kezére. Azt is hozzátette: a pénzek egy részét mélyszántás hozta a felszínre, így nem tudják, hogy pontosan miben rejtették el ezeket. Megjegyezte: nagyon örvendenek a leletnek, de elsősorban Kelet-Magyarországon, a Partiumban nem ritkák az ebből a korból származó, hasonló nagyságú leletek.

Az Agerpres hírügynökség idézte a megtalálót, aki elmondta: mintegy ötven érmét talált meg a fémdetektorával. Értesítette a hatóságokat, és közösen folytatták a keresést a szakemberekkel, míg összegyűjtötték a szétszóródott érméket.

A lelet a Bánsági Múzeumba került, ahol megtisztítják és osztályozzák a késő középkori pénzérméket.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük