Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Toader elküldi Johannisnak a legfőbb ügyész leváltását célzó kérést

Toader elküldi Johannisnak a legfőbb ügyész leváltását célzó kérést Románia

Csütörtökön elküldöm az államfőnek a legfőbb ügyész elmozdítására vonatkozó kérést – nyilatkozta Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

“Ma elküldöm az államfőnek a legfőbb ügyész elmozdítására vonatkozó kérést. (…) Világos, hogy a főügyész időhúzásra játszik. Magánszemélyként talán meg lehetne őt érteni, ő is magánszemélyként fordult az otthoni, gyulafehérvári ítélőtáblához, ám én nem magánszemélyként, hanem legfőbb ügyészként minősítettem (…), menedzseri képességeit értékeltem ki” – magyarázta sajtóértekezletén Toader.

Hirdetés
Hirdetés

Emlékeztetett: a legfőbb ügyész kérte, hogy kérjék ki az Európai Unió Bíróságának véleményét arról, hogy az igazságügyi miniszter kiértékelheti-e a legfőbb ügyész tevékenységét, ám ezt a kérését elutasították.

Megerősítette: csütörtökön ismét kérni fogja Klaus Johannistól a legfőbb ügyészség vezetőségébe javasolt öt személy kinevezését. Úgy vélte: nem helyénvaló, hogy az államfő elutasította a kinevezéseket amiatt, hogy a jelölteknek nem volt igazolásuk a Szekuritate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácstól (CNSAS), mert sok magas rangú tisztségviselőt (legutóbb a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség – DIICOT – főügyészét) nevezték ki anélkül, hogy bemutatott volna hasonló igazolást, így ennek igénylése kettős mércét jelentene.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.