Felhívás!

Tízéves drogfogyasztók!

A Nemzetközi Drogellenes és Emberjogi Központ (CIADO) bukaresti hivatalának egyik újabb jelentése szerint Romániában ijesztő mértékben csökkent az a korhatár, amikor a gyermekek legelőször megkóstolnak valamilyen kábítószert. A drogfüggőséggel, illetve rosszulléttel orvoshoz, kórházba került kiskorúak között már 10 éveseket is jegyeztek. A leleplezett drogfutárok, kézbesítők (dealer) alsó korhatára 14 évre csökkent.

Gigel Lazar, az említett központ ügyvezető igazgatója nyilatkozta, hogy a felméréseik azt mutatják, a főiskolások körében 21 százalékos azoknak az aránya, akik legalább egyszer fogyasztottak valamilyen kábítószert, sajnos, egy részük gyakrabban. A 14-64 éves korosztályok körében a 2013-2016-os időszakhoz viszonyítva 1 százalékkal (6,6-ról 7,6 százalékra) emelkedett azoknak az aránya, akik legalább egyszer kóstoltak kábítószert. Ez tényleges számokban több mint 650 ezer személyt jelent! A 16 éves romániaiak körében 5 százalékról 10 százalékra ugrott az egyszeri vagy többszöri droghasználat aránya.

A CIADO tájékoztató, tudatosító kampányokkal küzd a drogfogyasztás ellen. Jelmondata: “A kábítószerek nem azért veszélyesek, mert törvénytelenek, hanem azért törvénytelenek, mert veszélyesek”.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.