Felhívás!

Tizenkét nagykövetség szólította fel a kormányt, hogy ne gyengítse a jogállamot

Tizenkét nagykövetség szólította fel a kormányt, hogy ne gyengítse a jogállamot Románia

Közös levélben szólította fel a román kormányt tizenkét bukaresti nagykövetség, – köztük a francia, a német és az amerikai egyesült államokbeli – hogy tartózkodjon a jogállamiságot gyengítő jogszabályok elfogadásától.

A francia és német nagykövetség Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott dokumentumot a következő államok nagykövetségeinek képviselői írták alá: Ausztria, Belgium, Kanada, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Norvégia, Hollandia, az Amerikai Egyesült Államok és Svédország.

“Mi, Románia nemzetközi partnerei és szövetségesei, arra kérünk minden, az igazságügyet érintő jogszabályokat módosító sürgősségi kormányrendeletek kidolgozásában részt vevő felet, hogy tartózkodjanak az olyan változtatásoktól, amelyek gyengítenék a jogállamiságot, valamint a bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet” – fogalmaz a dokumentum.

Az aláírók szerint nem volt párbeszéd ebben a kérdésben. “Sajnos január óta megválaszolatlanul marad azon hivatalosan kifejtett igényünk, hogy folytassanak párbeszédet erről a témáról” – írják a levélben.

Ugyanakkor a 12 ország aggodalmát fejezi ki a román igazságügyi rendszer “feddhetetlenségével” kapcsolatban.

“Mélységes aggodalmunknak adunk hangot a román igazságügyi rendszer feddhetetlenségével kapcsolatban, amelyet megviseltek a kiszámíthatatlan módosítások, ezek ugyanis nem erősítik Románia erőfeszítéseit az igazságszolgáltatási rendszer megszilárdítására, hanem éppen ellenkezőleg, a korrupcióellenes harc gyengülését okozhatják és alááshatják az igazságszolgáltatás függetlenségét” – írja a dokumentumban.

A nagykövetségek szerint “egy ilyen folyamatnak a román állampolgárok érdekeit kell szolgálnia”.

“Ez azt is megköveteli, hogy valamennyi érintett szereplő vegye figyelembe a román és a nemzetközi jogi szakértők véleményét és javaslatait a romániai igazságszolgáltatás terén az elmúlt két évtizedben elért jelentős fejlődés megsemmisítésének elkerülése érdekében” – mondják a 12 állam képviselői.

Azt állítják, hogy a kormány által fontolgatott sürgősségi rendeletek negatív hatással lehetnek a román igazságszolgáltatás függetlenségére, ami gyengítené a román állampolgároknak és a nemzetközi partnereknek az igazságügyi rendszerbe vetett bizalmát.

“A partner országok szerint elengedhetetlen, hogy Románia figyelembe vegye az Európa Tanács szervei, mint például a Velencei Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO), az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság ajánlásait, és hatékony, átlátható és pártatlan igazságszolgáltatást biztosítson” – jelentették ki a 12 ország képviselői.

Véleményük szerint a készülő módosítások “sérthetik a közös érdekeket”.

Arra is utalnak, hogy Románia jelenleg az Európai Unió Tanácsának elnöke. “Ráadásul az esetleges módosítások tartósan negatív hatással lehetnek az ország gazdasági fejlődésére. Az a tény, hogy Románia jelenleg az Európai Unió Tanácsának elnöke, különleges felelősséggel ruházza fel (…) Arra ösztönözzük a román kormányt és valamennyi érintett szereplőt, vegyék figyelembe ezt a közös nyilatkozatot, és erősítsék meg Románia politikai elkötelezettségét a közös értékek mellett” – írják még a nyílt levélben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.