Felhívás!

Timmermans elégedett

Timmermans elégedett Románia

Az elmúlt években jelentős előrelépést tett Románia az igazságszolgáltatási rendszer megerősítése terén – nyilatkozta tegnap Bukarestben az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans.

„Sok mindent megvalósítottak az elmúlt 11 évben, amióta Románia csatlakozott az Európai Unióhoz, és érvényben van az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus. Olyan ez, mintha maratonon vennének részt. Fussanak tovább, de előre! (…) Ne próbáljanak meg ellenkező irányba futni!” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Timmermans.
Hozzátette: az Európai Bizottság egyik „ambíciója”, hogy 2019 végéig zárja le a Romániával szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV), de még vannak teljesítésre váró feladatok.
Az Európai Bizottság magas rangú képviselője a román politikum tagjaival is találkozott. A büntető törvénykönyveket azért kell módosítani, hogy azok összhangba kerüljenek az alkotmánybíróság döntéseivel – hangsúlyozta Călin Popescu-Tăriceanu a Timmermans-szal folytatott megbeszélésen. A felsőház közleménye szerint a szenátusi elnök rámutatott, a parlament célja „szavatolni, hogy az erőszakszervezetek és titkosszolgálatok nem befolyásolják a demokratikus intézmények működését”. Călin Popescu-Tăriceanu a találkozón kifejtette, amennyiben az Európai Bizottság nyitott arra, hogy párbeszédet folytasson a romániai hatóságokkal a „kényes témákról”, megelőzhető, hogy „hiányos vagy eltorzított információk” jussanak Brüsszelbe.
A szenátus elnöke kiemelte, a román parlament aktív támogatója az európai értékrendnek és az államok, illetve állampolgárok közötti egyenlő bánásmód elvének. Tăriceanu ugyanakkor hangsúlyozta az EB támogatásának és együttműködésének fontosságát az MCV haladéktalan lezárása tekintetében. Véleménye szerint a bizottság legutóbbi jelentéseiből az derül ki, hogy Románia „az MCV keretében megszabott célkitűzések nagy részét megfelelően teljesítette”.
A büntető törvénykönyvek módosításával kapcsolatban a szenátus elnöke azt mondta, az igazságügyi minisztérium véglegesítette és elfogadta az erről szóló tervezetet, amelyre azért volt szükség, hogy összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel. Kifejtette: a román parlament különös figyelmet fordít az emberi jogok és alapvető szabadságok érvényesülésére.
Tăriceanu bevallása szerint szeretné, ha folytatnák a párbeszédet Bukarestben és Brüsszelben is, és meggyőződését fejezte ki, hogy a Bizottsággal való szoros együttműködésben a román hatóságok képesek lesznek sikerre vinni a 2019 első félévében esedékes soros EU-elnökséget. <<

Frans Timmermanst többek között Tudorel Toader igazságügyi miniszter Laura Codruţa Kövesiről készített jelentéséről is faggatták az újságírók. Timmermans bevallása szerint ismeri a korrupcióellenes főügyészről készített miniszteri jelentést, de – mint mondta – neki nem tiszte bíráskodni ebben a kérdésben.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. március 2., 7:00
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ha ez a hollandnak alcazott zsido elegedett,akkor itt minden a “legnagyobb rendben” van.Az utolso majd oltsa el a lampat!(Hogy-hogy melyik utolso?! Az amelyik utolsonak hagyja el ezt az orszagot.)