Felhívás!

Tervezet: nem jelöltethetnék magukat a parlamenti választásokon jogerősen elítélt személyek

Tervezet: nem jelöltethetnék magukat a parlamenti választásokon jogerősen elítélt személyek Románia

Egy törvénytervezet szerint nem jelöltethetnék magukat a parlamenti választásokon a jogerősen elítélt személyek, hacsak időközben nem rehabilitálták az illetőt, nem kapott amnesztiát, vagy nem törölték az elkövetett tettet a bűncselekmények sorából. A tervezetet kedden pozitívan véleményezte a képviselőház jogi bizottsága.

A tervezet a szenátus és képviselőház megválasztását szabályozó 2015/208-as törvényt módosítaná.

A módosított és a jogi bizottság által elfogadott szöveg értelmében nem jelöltethetik magukat olyan személyek, akik ellen a jelölés pillanatában szabadságvesztésre vonatkozó jogerős ítélet van érvényben szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt, hacsak időközben nem történt rehabilitáció, ítélet utáni amnesztia vagy a tett dekriminalizációja.

A tervezetet benyújtó Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora azzal indokolta javaslatát, hogy egy 2001-es törvény megtiltja a jogerősen elítélt személyeknek, hogy Románia kormányának tagjai legyenek. A nép ügyvédje alkotmányossági kifogást nyújtott be az említett jogszabály (a 2001/90-es törvény) ellen, ezt azonban az alkotmánybíróság elutasította. Mindezek fényében feltétlenül szükséges, hogy a román parlamentbe szenátori vagy képviselői tisztségre pályázó személyekre is hasonló törvény vonatkozzon. A tervezet egybecseng a román állampolgárok azon óhajával, hogy olyan emberek képviseljék őket a parlamentben, akiknek ‘nincsenek büntetőügyi problémáik’ – fogalmazott Gorghiu, hozzátéve, ez a jogszabály egy lépéssel előbbre mozdítja a korrupcióellenes harc ügyét.

A javaslat ezt követően a képviselőház plénuma elé kerül.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.