Felhívás!

Temesvári ügy: a védelmi minisztérium mobil egysége is segíti a nyomozást

Temesvári ügy: a védelmi minisztérium mobil egysége is segíti a nyomozást Románia

A védelmi minisztérium mobil egysége segíti a nyomozást a temesvári a kártevőirtás okozta tragédia ügyében, amelyben három személy meghalt és több mint negyvenen kórházba kerültek – tájékoztat a védelmi tárca közleménye.

A szakemberek csúcstechnológiájú felszereléssel mérik be a különféle szerves és szervetlen vegyületekből hátramaradt foszfor koncentrációját, és ellenőrzik az eddig elvégzett fertőtlenítési műveleteket.

A segítségért a rendőrség fordult a védelmi minisztériumhoz.

Az egészségügyi minisztérium szerdai közleménye szerint összesen 44 személyt ápolnak kórházban az eset következményeként: kilenc személyt a Pius Brînzeu Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházban, hármat a temesvári városi kórházban és 32 gyermeket a Louis Ţurcanu sürgősségi gyerekkórházban.

Kedd este harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték Buţă Ioan Sorint, annak a kártevőirtó cégnek a tulajdonosát, amely a temesvári Mioriţei utcai tragédiát előidézte – nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek rendőrségi források.

A kihallgatását követően a rendőrök a hétfőről keddre virradó éjszaka őrizetbe vették a férfit gondatlanságból elkövetett emberölés és toxikus anyagokkal vagy termékekkel való kereskedés gyanújával, miután két gyermek és egy nő meghalt, több személy pedig kórházba került ugyanabból a temesvári tömbházból, ahol cége kártevőirtást végzett a napokban.

Az ügyön dolgozó ügyészek szerint a cég egy Delicia – GASTOXIN nevű kártevőirtószert használt, amely alumínium-foszfidot tartalmaz. Ez egy rendkívül toxikus anyag, belélegzés esetén fatális lehet, használatához speciális engedély szükséges.

Gyógyszeres kezelésre szorult az ingatlant biztosító rendőrök egy része

Gyógyszeres kezelésre szorultak néhányan azon rendőrök közül, akik vizsgálatot folytattak, illetve biztosították azt a temesvári ingatlant, amelyben a kártevőirtás okozta tragédia nyomán két kisgyerek és egy nő meghalt.

A rendőröket prevenciós jelleggel szerdán vizsgálták meg a sürgősségi kórházban. Néhánynak közülük rosszak lettek az eredményeik, ezért gyógyszeres kezelést kaptak. Az eredményeket a stresszel és fáradtsággal magyarázták, senkit nem utaltak kórházba – tájékoztat a Temes Megyei Rendőr-főkapitányság (IPJ) közleménye.

Országszerte ellenőrzik a rovar- és rágcsálóirtással, valamint fertőtlenítéssel foglalkozó cégeket

Ellenőrzéseket végeznek a következő hetekben a rovar- és rágcsálóirtással, valamint fertőtlenítéssel foglalkozó cégeknél az egészségügyi minisztérium, a belügyi tárca, illetve az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság képviselői.

A szaktárca csütörtöki közleménye szerint az ellenőrzések pénteken kezdődnek és december 31-éig tartanak.

Az illetékes hatóságok képviselőiből álló vegyes csapatok átvizsgálják a rovar- és rágcsálóirtással, valamint fertőtlenítéssel foglalkozó cégek alapításáról és működéséről rendelkező iratokat, az alkalmazottak kiképzéséről szóló dokumentumokat, illetve megvizsgálják a használt termékeket is.

“Szükség van ilyen ellenőrzésekre, hogy elejét vegyük a temesvárihoz hasonló tragédiáknak” – idézi Victor Costache tárcavezetőt a minisztérium közleménye.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.