Felhívás!

Teljes létszámban visszatérhetnek az iskolába a végzős diákok, ha a település nincs karanténban

Teljes létszámban visszatérhetnek az iskolába a végzős diákok, ha a település nincs karanténban Románia

Határozatot fogadott el szerda este az országos vészhelyzeti bizottság, amely felhatalmazza az egészségügyi minisztériumot és a tanügyminisztériumot, hogy közös miniszteri rendeletet adjanak ki az oktatás biztonságos körülmények között történő újrakezdéséhez.

Az iskolanyitáskor tiszteletben kell tartani a következő feltételeket:

* A sajátos nevelési igényű tanulók számára lehetővé kell tenni, hogy évfolyamtól függetlenül napi rendszerességgel, fizikai jelenléttel vegyenek részt a tanórákon minden olyan oktatási intézményben, amely olyan településen működik, ahol nincs érvényben területi karantén, feltéve, hogy a SARS-CoV-2 terjedésének megakadályozására vonatkozó szabályokat szigorúan betartják.

* Engedélyezni kell a 8., 12. és 13. osztályokban, valamint a szakképzés és a posztliceális oktatás utolsó évfolyamain az összes tanuló napi szintű fizikai részvételét a tanórákon minden olyan oktatási intézményben, amely olyan településen működik, amelyet nem vontak karantén alá, a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megelőzésére vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett.

* Lehetővé kell tenni a felzárkóztató órák fizikai jelenléttel történő megszervezését minden olyan oktatási intézményben, amely olyan településen működik, ahol nincs érvényben területi karanténra vonatkozó rendelkezés, feltéve, hogy a SARS-CoV-2 terjedésének megelőzésére vonatkozó szabályokat szigorúan betartják.

FRISSÍTÉS: Kiadták a rendeletet

A tanintézmények tevékenységét szabályozó eddigi előírásokat módosító és kiegészítő közös rendeletet adott ki csütörtökön az oktatási és az egészségügyi miniszter.

Az új rendelet értelmében a felzárkóztató tanórákat fizikai jelenléttel tartják meg valamennyi oktatási intézményben, amely olyan településen működik, ahol nincs érvényben területi karanténra vonatkozó rendelkezés; ennek feltétele a SARS-CoV-2 terjedésének fékezését célzó szabályok (megfelelő távolságtartás, a termek gyakori szellőztetése, kötelező maszkviselés, higiéniai előírások) szigorú betartása.

A Sorin Cîmpeanu és Ioana Mihăilă által aláírt dokumentumban azt is leszögezik, hogy a sajátos nevelési igényű óvodások és tanulók számára is lehetővé teszik évfolyamtól függetlenül a fizikai jelenléttel zajló tevékenységeket – a járványügyi szabályok betartása mellett – minden olyan oktatási intézményben, amely olyan településen működik, ahol nincs érvényben területi karantén.

A pedagógusok, a kisegítő tanszemélyzet, valamint a kisegítő személyzet tagjai számára egyaránt kötelező a védőmaszk viselése a tanári szobában, a folyosókon, a szünetek alatt bent és a szabadban is, illetve az osztálytermekben, leszámítva azokat a helyzeteket, amikor az oktatási tevékenység “teljes szemkontaktust feltételez”. Ez esetben arcpajzsot kell használniuk, és tartaniuk kell a 2 méteres távolságot a gyerekektől.

A rendelet szerint ugyanakkor az egyes településeken jegyzett új koronavírusos megbetegedések számának függvényében két forgatókönyvet alkalmazhatnak a tanintézetek:

* 1-es forgatókönyv – ha a településen 1 vagy ennél kisebb a 14 nap alatt jegyzett koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve, mindenki számára fizikai jelenléttel zajlik az oktatás az óvodákban és iskolákban, a járványügyi szabályok betartásával;

* 2-es forgatókönyv – ha az adott településen a 14 nap alatt jegyzett koronavírusos megbetegedések ezer lakosra vetített száma meghaladja az 1-et, az óvodások, elemisták, a végzős osztályok (VIII., XII., XIII) tanulói, a szakiskolák végzős tanulói, valamint a sajátos nevelési igényű tanulók számára fizikai jelenléttel zajlik az oktatás, amennyiben a települést nem vonták vesztegzár alá. A többi osztály esetében az online tanrendet alkalmazzák.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.