Felhívás!

Tătaru: kötelező COVID-tesztelést vezethetnek be az országba való belépéskor

Tătaru: kötelező COVID-tesztelést vezethetnek be az országba való belépéskor Románia

A külföldről Romániába belépő személyek kötelező tesztelését fontolgatják a hatóságok – jelentette ki szerdán Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. Hozzátette: a javaslatot hamarosan elküldik az Országos Vészhelyzeti Bizottságnak (CNSU).

“Tárgyalásokat folytatunk erről az Országos Közegészségügyi Intézetnél, következő lépésben javaslatot teszünk a CNSU-nak és a kormánynak” – mondta a tárcavezető.

A miniszter ugyanakkor elmondta, a tesztelés költségét a belépésre jelentkező személynek kell állnia.

Egyelőre nem ismert, hogy mely országok esetében lesz kötelező a tesztelés.

Nem számít egy újabb, kijárási tilalommal járó szükségállapot bevezetésére

Nem számít egy újabb, kijárási tilalommal járó szükségállapot bevezetésére Nelu Tătaru, de azt szeretné, hogy mindenki tartsa be a szabályokat a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében.

“Én nem számítok egy újabb szigorú karanténra, inkább azt szeretném, hogy mindenki tartson be néhány szabályt. Ha ezeket nem tartjuk be, bármiféle forgatókönyv lehetséges. Ebben a rendkívül nehéz hónapban, amikor egy sor tevékenység újraindult, semmi mást nem kérünk, csak azt, hogy az illető tevékenységekkel kapcsolatban tartsák be a szabályokat” – mondta Tătaru szerdán, a fővárosi Fundeni Intézetben.

Hozzátette, ha a szabályokat nem tartjuk be, nőni fog az esetek száma.

“Ha betartjuk a szabályokat, ezen a napi 1500 körüli szinten tudjuk tartani az új esetek számát, majd október közepétől csökkenésre is számíthatunk. Ha pedig nem tartjuk be ezeket, a napi esetszámok 2000-re emelkedhetnek, és akkor majd tanúi lehetünk annak, hogyan inognak meg a sürgősségi és intenzív osztályok, illetve a járványkórházak” – szögezte le a miniszter.

(Digi24/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.