Felhívás!

Tătaru: jelen pillanatban nincs szó sem a tanévkezdés, sem a helyhatósági választások elhalasztásáról

Tătaru: jelen pillanatban nincs szó sem a tanévkezdés, sem a helyhatósági választások elhalasztásáról Románia

A központi hatóságok jelen pillanatban nem veszik számításba sem az iskolakezdés, sem a szeptemberre beütemezett helyhatósági választások elhalasztását – jelentette ki Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szombaton, Botoşaniban, ahol bejelentetlen látogatást tett a megyei sürgősségi kórházban.

Hangsúlyozta, hogy az oktatási minisztériummal közösen számításba vett forgatókönyvek értelmében a tanév megkezdődik szeptember 15-én. A járvány alakulása alapján később hoznak végső döntést, tette hozzá.

Az egészségügyi miniszter azt is cáfolta, hogy a jelenlegi helyzet alapján szükség lesz a szükségállapot ismételt bevezetésére.

Jelenleg elszórt gócok vannak bizonyos megyékben, például Argeş, Brassó, Galac, Prahova, Dâmboviţa megyében és Bukarestben, de ezeket most, hogy a karanténtörvényt az államelnök kihirdette és az megjelent a Hivatalos Közlönyben, könnyebben kezelni tudja majd a kormány, és két héten belül stabilizálni lehet az esetszámok növekedését – mutatott rá a miniszter.

Hasonlóan nyilatkozott ma a helyhatósági választások esetleges elhalasztásáról Ludovic Orban miniszterelnök is. A kormányfő szerint a kérdés itt az, hogy “a választási kampány és a választások megszervezése növeli-e a járvány terjedésének a kockázatát, vagy sem’. Ha a választások megszervezése nem jelent plusz kockázatot, nem lesz szükség a halasztásra. Ezzel kapcsolatban a kormányfő felszólította a politikai alakulatokat, hogy ‘ne kampányoljanak a járvány apropóján”.

“Nem szeretnénk abba a helyzetbe jutni, hogy el kelljen halasztani a választásokat, de amennyiben szükséges lesz, minden intézkedésre készen állunk a lakosság egészségének védelmében” – szögezte még le Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.