Felhívás!

Tăriceanu márciusban tartaná a parlamenti választásokat

Tăriceanu márciusban tartaná a parlamenti választásokat Románia

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke szerint egészségbiztonsági okokból csak 2021 márciusában kellene megtartani a parlamenti választásokat.

Călin Popescu-Tăriceanu egy szerdai Facebook-bejegyzésben rámutat, miután az alkotmánybíróság kedden úgy döntött, hogy a parlamentnek kell kitűznie a parlamenti választások időpontját, a törvényhozásnak ezt haladéktalanul meg kell tennie.

“Mi azt támogatjuk, hogy 2021 márciusában legyenek a választások” – írja az ALDE elnöke, aki azzal érvel a javaslat mellett, hogy addig lecseng a koronavírus-járvány második hulláma és az influenzajárvány is.

Tăriceanu hozzáteszi, így a vasárnapi helyhatósági választásokon megválasztott új önkormányzati vezetőknek nem kellene máris újabb választásokra koncentrálniuk, és lenne idejük felkészülni a télre, a kormánynak pedig lenne ideje tárgyalni a szavazókörzetek biztonságos kialakításáról azokban az országokban, amelyekben sok román állampolgár él. “Persze ha az állampolgár az első a politikai osztály valamennyi képviselője számára” – jegyzi meg az ALDE vezetője.

Tomac reméli, hogy december 6-án lesznek a választások

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke úgy véli: a parlamenti választásokat a kitűzött időpontban, vagyis 2020. december 6-án kell megtartani, mert ellenkező esetben tovább mélyül a politikai válság, és erre “nincs szükségünk ebben a periódusban”.

“Már leszögezték, hogy december 6-án lesznek a választások. (…) Reméljük, hogy nem lesz ettől eltérés, és december 6-án valóban lesznek választások, mert ellenkező esetben tovább fog mélyülni a politikai válság, és erre nincs szükségünk ebben az időszakban, hiszen az egészségügyi válság mellett jön egy még sosem látott gazdasági válság is” – nyilatkozta Tomac szerdán az Agerpres hírügynökségnek.

A PMP vezetője úgy vélekedett: a közegészségügyi rendszer ily mértékű válsága összefogásra és közös célok követésére kellene hogy sarkallja a különböző intézményeket, ennek ellenére az tapasztalható, hogy az intézmények különféle célokat követnek, és ez káoszba sodorhatja az országot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.