Felhívás!

Tanulmány: Románia utolsó helyen áll az EU-ban a demokrácia-index szempontjából

Tanulmány: Románia utolsó helyen áll az EU-ban a demokrácia-index szempontjából Románia

Európában többet romlott a demokrácia, mint a világ bármely más régiójában – derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) 2018-as “Demokrácia-index” tanulmányából, amely szerint ebből a szempontból Románia sereghajtó az EU tagállamai közül.

Az Euronews szerdán írt honlapján a The Economist csoport kutatórészlegének tanulmányáról, amely szerint Európában már sorban a harmadik éve romlik a demokrácia, és az úgynevezett ‘demokratikus kedvetlenség’ főleg Nyugat-Európában volt érezhető.

A “demokratikus kedvetlenség” dacára globális szinten még mindig Európában találhatók a legdemokratikusabb országok: legelső helyen Norvégia áll, ezt követi Izland és Svédország.

Oroszország Európa legkevésbé demokratikus országa, és a demokrácia-index szerint globális szinten a 144. helyen áll, Afganisztán és Zimbabwe után.

Nyugat-Európában több országot is “teljes demokráciaként” értékel a tanulmány, míg Kelet-Európában a “tökéletlen demokráciák” dominálnak a tanulmány szerint.

Csökkent 2018-ban a demokrácia-indexe többek közt Ausztriának, Magyarországnak, Oroszországnak és Törökországnak, legnagyobb mértékben pedig Olaszországnak.

Fejlődött viszont a demokrácia Finnországban, Németországban és Máltán.

Az EU-tagországok közül Svédországnak a legmagasabb a demokrácia-indexe, Romániának pedig a legalacsonyabb.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 10., 9:16
  ÉRTÉKELÉS: 9

  En nem emlekszem,hogy Romania mikor allt volna kozepen,vagy az elen demokracia szinten az europai orszagok kozt.Mindeg is utolso volt ezen a teren.Sot, azt is ki merem jelenteni,hogy Romaniaban soha nem volt demokracia! Romaniaban plutokracia uralkodik,melyet a volt kommunista part tagjai tartanak vaskezben.Beloluk lettek a nagygazdak,a foldesurak,a gyartulajdonosok,a politikusok stb. Es ez mindaddeg valtozni sem fog,mig egy haboru le nem sopori oket veglegesen a szinpadrol.Tiszta szivbol remelem,hogy akik 1990 utan uraltak ezt az orszagot,mind a tortenelem szemeteskukajaba fognak kerulni !

 • User
  Dátum: 2019. január 10., 15:44
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Vagyis minél több kvantumkutató van, annál nagyobb a “demokrácia”! ez igen, csak igy tovább!!!..hogy Romániában mi van…ezt nehéz evvel a mércével osztályozni, leginkább “tolvajmaffia” lenne a helyes neve….

 • User
  Dátum: 2019. január 10., 19:58
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Romaniaban a magyar kissebbseget kepviselo RMDSZ reszerol nemzetarulas van.Es a roman politikusok reszerol pedig,hazaarulas.Ez a ket pontos jelzo arra ami ma Romaniaba van!!