Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos: remélem, hogy 2022-ben végre megvalósul a medvepopuláció felmérése

Tánczos: remélem, hogy 2022-ben végre megvalósul a medvepopuláció felmérése Románia

2015-2016-hoz képest csaknem megduplázódott Romániában azoknak a megyéknek a száma, ahonnan medvekárokat vagy éppen medvetámadásokat jelentettek – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerdán egy vitán, amelyet a képviselőház környezetvédelmi és ökológiai egyensúlyért felelős bizottsága szervezett.

Hirdetés
Hirdetés

Tánczos reményét fejezte ki, hogy hat év szünet után 2022-ben végre ismét megvalósul a medvepopuláció felmérése.

Arról is beszámolt, hogy a medvepopuláció terjeszkedik, a nagyvadak újabb és újabb területeken bukkannak fel: míg 2016-ban az ország nyolc megyéjében jelentettek gondot, idénre már további hét megyéből jeleznek medvekárokat és -támadásokat.

Beszélt a medvék elköltöztetésének gyakorlatáról is, amely ‘rendkívül problémás’, és sokszor nem támogatják a szakemberek. Az elköltöztetett példányok ugyanis az új környezetükben is ugyanazokat a szokásokat követik, mint a régiben: például, ha megszokták, hogy bejárnak az emberlakta településekre és a szemétgyűjtőkből esznek, akkor az új területen is jellemzően megkeresik a falvakat, városokat, hogy a könnyen megszerezhető táplálékhoz jussanak. Több esetben megtörtént, hogy az elköltöztetett medve agresszívvá vált, és végül mégiscsak ki kellett lőni – magyarázta a miniszter.

Tánczos Barna szerdán az országos helyreállítás terv (PNRR) környezetvédelmi prioritásairól szóló vitán vett részt, amelyet a képviselőház környezetvédelmi és ökológiai egyensúlyért felelős szakbizottsága szervezett.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük