Hirdetés
Hirdetés

Tánczos: növeljük a tarlóégetésért kiszabható büntetéseket

Tánczos: növeljük a tarlóégetésért kiszabható büntetéseket Románia

Növelik a növényzet illegális égetése miatt kiszabható bírságok mértékét – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

„Évek óta harcot vívunk a tarlóégetők ellen. Vannak helyek, ahol a tiltás és a Környezetvédelmi Őrség fokozott ellenőrzései ellenére bevett gyakorlattá vált a növényzet illegális égetése. Ezért döntöttünk úgy, hogy növeljük a büntetési tételeket. Aláírtam azt a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, amely 7 500 lejtől akár 15 ezer lejig terjedő pénzbírságot szab ki a tarlóégetőkre a magánszemélyek esetében. A jogi személyeknél pedig 50 ezer lejtől 100 ezer lejig fog terjedni a bírság mértéke. A jogszabálytervezetbe bekerült a tőzeglápokon, vizes élőhelyeken való égetés szigorú tiltása is” – tájékoztatott a tárcavezető.

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség legfrissebb jelentése szerint csak március első felében 1400 esetben kellett beavatkozniuk az ellenőrizetlen égetések (tarlóégetés, száraz növényzet vagy szemétégetés) miatt. Az égetések mintegy 5 ezer hektárnyi területet érintettek. Máramaros megyében egy idős asszony sérült meg a növényzet égetése miatti tűzben, Arad megyében pedig egy többszáz éves templom vált a lángok martalékává. Maros megyében a Környezetvédelmi Őrség is vizsgálatot indított, miután a tarlóégetés következtében kigyulladt egy roncsautótelep.

„A tarlóégetés nem csak a javakra jelent közvetlen veszélyt. A tarlótüzek rontják a levegő minőségét, emellett jelentős károsanyag részecske képződési forrás, és a levegőbe kerülő nitrogén alapú vegyületek súlyos allergiát okozhatnak. Több kutatás is rámutatott, hogy a tavaszi és őszi időszakban az érzékenyebb célcsoportok, gyerekek és idősek nagyobb számban jelentkeznek hasonló tünetekkel az egészségügyi intézményekhez. Az égetés ugyanakkor felborítja a talaj ökoszisztémáját, tönkreteszi a talaj élővilágát és károsítja a termőképességét is” – magyarázta a szigorítás szükségességét Tánczos Barna.

A sürgősségi kormányrendeletet várhatóan a következő hetekben fogadja el a kormány. 

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük