Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos: minden eddiginél nagyobb költségvetéssel indul a roncsautóprogram

Tánczos: minden eddiginél nagyobb költségvetéssel indul a roncsautóprogram Románia

Péntektől ismét igényelhető az új autók vásárlására nyújtott támogatás a Roncsautó és a Roncsautó Plusz program keretében – tájékoztatott közleményében az RMDSZ.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter rámutatott, idén minden eddiginél nagyobb költségvetéssel indították el a programokat, amelyekkel arra ösztönzik a lakosokat, hogy vonják ki a forgalomból a szennyező gépkocsikat. Az őszi kiírás keretében mintegy 660 millió lej áll rendelkezésre az új autók és motorkerékpárok beszerzésének támogatására – nyomatékosította.

Ebben az évben közel 50 ezer magánszemély, vállalkozás és közintézmény iratkozott már be a programokba, és 28 ezer új járművet már meg is vásároltak az értékjegyekkel. ‘A hangsúly egyre inkább a környezetbarát technológiák támogatására helyeződik, és az autópiac alakulása egyértelműen igazolja az ösztönző program sikerességét. 2022-ben az újonnan forgalomba íratott autóknál az elektromos és hibrid autók piaci részesedése meghaladta a dízel autókét” – fogalmazott Tánczos, hozzátéve, a Roncsautó Plusz program keretében idén már 4 ezer elektromos és plug-in hibrid autót vásároltak. „Hosszú távra tervezünk, és a következő években fokozatosan növeljük az elektromos autók vásárlására szánt támogatási keretet’ – mondta.

A Roncsautó programban egy leadott autóért 6000 lejes, két leadott autóért 9000 lejes értékjegyet adnak. Ezen felül 1500 lejes ökobónusz jár minden 15 évesnél régebbi autó beadása esetén. A program klasszikus változatában a maximális támogatási összeg 16.500 lej, míg a Roncsautó Plusz programban 54 ezer lej.

A pénteken induló őszi kiírásban november 25-ig lehet igényelni az értékjegyeket. A magánszemélyek az autókereskedőknél, míg a jogi személyek a Környezetvédelmi Alap internetes felületén iratkozhatnak be a programba.

A Roncsautó program őszi kiírásában a magánszemélyek újautó-vásárlását összesen 139.898.500 lejjel támogatják, a jogi személyek számára megszabott költségvetés 173.300.500 lej, a közintézmények számára pedig 15 millió lejt biztosítanak.

A Roncsautó Plusz program keretében a magánszemélyek számára 115.500.000 lejes, a jogi személyek számára 202.303.000 lejes, a közintézmények számára 15 millió lejes büdzsét hagytak jóvá.

(forrás: Agerpres, fotó: Gábos Albin)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük