Felhívás!

Tánczos: február 4-én rajtol a Roncsautó-program

Tánczos: február 4-én rajtol a Roncsautó-program Románia

Idén február 4-én, az úgynevezett zöldpénteken rajtol a Roncsautó-program – jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Tánczos Barna.

A környezetvédelmi miniszter rámutatott, a romániai gépkocsipark felújítását célzó program 2022-2024-es változatát a napokban véglegesítik, és jövő héten ismertetik a részleteket. Az új változat kidolgozásakor a finanszírozás kiszámíthatósága volt az egyik fő szempont – nyomatékosította a tárcavezető.

Tavaly április 26-án indult el a Roncsautó- és a Roncsautó Plusz program mind a magán-, mind a jogi személyek számára.

A program klasszikus változatában megszerezhető voucherek értékét a korábbi 6500 lejről 7500 lejre emelték 2021-ben, ugyanakkor az ökobónusz a hibridautók esetében 2500 lejről 3000 lejre, a kilométerenként 96 grammnál kevesebb szén-dioxidot kibocsátó autók esetében pedig 1000 lejről 1500 lejre nőtt.

A Roncsautó Plusz programban a százszázalékosan elektromos meghajtású járművek beszerzését 10 ezer euróval, a hibridek vásárlását pedig 4500 euróval támogatták tavaly.

Tánczos Barna kiemelte, tárgyalnak egy, a roncsautóprogrammal párhuzamosan, annak kiegészítéseként működő új programról is, amely a régi járművek leadása után bónuszt kapó tulajdonosakat nem kötelezi új autó vásárlására. Erről azonban egyelőre nem árult el részleteket, csak annyit, hogy várhatóan januárban ez is véglegessé válik, és elkezdődhetnek a tárgyalások a helyi hatóságok képviselőivel a kivitelezés mikéntjéről.

Kijelentette, idén sem környezetvédelmi, sem egyéb extra adókat nem vetnek ki a régi autók tulajdonosaira.

(Agerpres/Marosvásárhelyi Rádió)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.