Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos Barna: nem a törvénytelen erdőirtások miatt van a medve az iskolaudvaron

Tánczos Barna: nem a törvénytelen erdőirtások miatt van a medve az iskolaudvaron Románia

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint nincs közvetlen ok-okozati összefüggés a törvénytelen erdőirtások és aközött, hogy a medvék olykor a városok iskoláinak az udvarán is megjelennek.

Hirdetés
Hirdetés

A környezetvédelmi, vízgazdálkodási és erdészeti miniszterrel a Székelyhon portál közölt átfogó videointerjút pénteken. Tánczos Barna az interjúban eltúlzottnak, és hivatali elődje kampányfogásának minősítette azt az állítást, hogy Romániában évente 20 millió köbméter fát vágnak ki illegálisan. Szerinte a törvénytelen fakivágások gyakorlata jóval kisebb mértékű.

Kijelentette: a február elsejétől elindított SUMAL 2 informatikai rendszert éppen a törvénytelen fakitermelés megfékezésére dolgozták ki. Az informatikai rendszerrel azt próbálják megoldani, hogy az illegálisan kivágott fa ne kerülhessen be a kereskedelembe. Azt is hozzátette: az igazságügy-miniszter segítségét kérte ahhoz, hogy bűnügyi hatóságoknál képezzenek ki szakembereket az erdészeti bűncselekmények felderítésére.

„Famaffiáról beszélünk, de nem látunk egyetlen esetet sem a bíróságok asztalán” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: ha nincsenek olyan szakemberek, akik képesek felgöngyölíteni a törvénytelen erdőirtásos ügyeket, hiteltelenné válik az erdők megóvására irányuló minden igyekezet.

Tánczos Barna azt is kétségbe vonta, hogy a medvék romániai elszaporodása csak a törvénytelen erdőirtásokkal állna összefüggésben. Szerinte elhibázott azt mondani, hogy „azért van a medve az iskolaudvaron, mert valaki fát vág kint a hegytetőn”. Meglátása szerint a nagyragadozók többek között azért jelentek meg a településeken is, mert az erdőkitermelés mellett az erdei terepmotorozás, a túlméretezett erdeigyümölcs-szedés és más emberi tevékenységek megbontották a rendet, a csendet és a harmóniát az erdőben, és ez a vadállatoknak sem tesz jót.

Arra is kitért, hogy 2016-ban a környezetvédelmi tárca felelőtlen döntést hozott, amikor kivonta az emberi beavatkozás lehetőségét a medvepopuláció szabályozásából. Azóta csak azt tették lehetővé, hogy a lakott területeken problémákat okozó medvéket egy beavatkozási kvóta keretéig elszállítsák vagy kilőjék. Hozzátette: a parlament tavaly olyan törvényt fogadott el, amely megelőzési és beavatkozási kvótát is tartalmaz. A minisztériumnak május 15-ig kell a kvótákat megszabnia.

Tánczos Barna úgy vélte: új szemléletre van szükség a medvekérdésben, és a minisztérium arra készül, hogy a tudományos alapokra helyezett vadgazdálkodás szempontjait vezesse be a probléma rendezésébe.

Változást ígért a vadkárok rendezésében is. Megjegyezte: a környezetvédelmi tárca évek óta elmulasztotta a vadállatok által okozott károk megtérítését, és azokat a kártérítéseket sem fizette ki, amelyek a védett erdők tulajdonosainak járnak. Ígéretet tett az adósságok megtérítésére, és arra, hogy a kártalanítások ügye előtérbe kerül a minisztériumban.

A miniszter megemlítette: megannyi általa felügyelt területen indított az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást Románia ellen. Reményét fejezte ki, hogy az eljárások némelyikét sikerül lezárni. Úgy vélte, a hulladékgazdálkodásban fontos előrelépés lesz a műanyagpalackok visszaváltási rendszerének a jövő évre tervezett elindítása.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 5., 23:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Igen azert jon a medve az iskola udvarra mert ti politikusok bele szoltok mindenbe, meg abba is amihez nem ertetek es kozbe ti vagytok a legnagyobb tolvajok.Most azert is maskepp kell csinalni mert az eloddod nem jol csinalta es most meg kell forditani csak nem tudom meddig turik meg az emberek? 30 eve ez van!

 • User
  Dátum: 2021. február 7., 17:35
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Tessék fel menni a hegyekbe és ott tájékozódni ne az autó útról. Mikor az erdész lopja a fát és a rendörrel karöltve szemet hunynak és nem ellenörzik az erdöböl le jövö furgonokat akkor nincs miröl tárgyalni.

 • User
  Dátum: 2021. február 8., 15:49
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Természetesen nem, hanem az általatok vadgazdálkodásnak kikiáltott vadászat és az ezt kiszolgáló tevékenységek (pl. etetés) miatt.

 • User
  Dátum: 2021. február 8., 22:53
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Még volt olyan politikus, hogy színlelte a mindenhez való értését. Sajnos, szakembereknek is adott tanácsot, akiket a guta környékezett a hallottaktól. Ez esetben is ilyen gyanúm van.