Hirdetés
Hirdetés

Tánczos Barna: elkezdtük az Országos Erdészeti Stratégia kidolgozását

Tánczos Barna: elkezdtük az Országos Erdészeti Stratégia kidolgozását Románia

Elkezdődött az új Országos Erdészeti Stratégia kidolgozása – jelentette be kedden a környezetvédelmi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Tánczos Barna szerint a szakértői munkacsoportnak április végéig kell elkészítenie a független szaktanulmányt az uniós erdészeti stratégia romániai gyakorlatba ültetésének lehetőségeiről és kihívásairól, július végéig pedig meg kell határozni a romániai erdőkre vonatkozó stratégiai célokat.

“Kulcsfontosságú feladatunk van ebben az évben: meghatározzuk az erdőink jövőjét 2030-ig. Ha értékes erdőket akarunk, akkor többéves irányvonalat kell követnünk. Ezért egy olyan szemléleten kell együtt dolgoznunk, amely egyensúlyt teremt a környezet, az ország társadalmi és gazdasági szükségletei, valamint az erdők biológiai sokféleségének megőrzése között. Nem szabad szem elől tévesztenünk azokat a romániai közösségeket, amelyek megélhetése még mindig az erdők erőforrásaitól függ. Ugyanakkor azt szeretném, ha a készülő stratégia konkrét megoldásokat nyújtana arra, hogy a romániai erdők ellenállóbbak legyenek a klímaváltozás kihívásaival szemben” – idézte az RMDSZ közleménye a szakértői csoport első munkamegbeszélését követően nyilatkozó Tánczos Barnát.

Az erdőkről szóló szaktanulmány és az Országos Erdészeti Stratégia elkészítése szerepel az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv célkitűzései között, amelyet 1,2 millió lejjel finanszíroznak. A stratégia kidolgozásában a brassói egyetem Erdészeti és Erdőgazdálkodási Karának és a suceavai egyetem Erdészeti Karának oktatói, valamint az ágazat más szakértői vesznek részt.

“Növelnünk kell az erdőterületek számát, erre is választ kell adnia a stratégiának. Ugyanakkor meg kell találnunk a módot az erdők többfunkciós szerepének kihasználására. Ez csak a biodiverzitás megőrzésével és fenntartható erdőgazdálkodással történhet. A fenntartható erdőgazdálkodás olyan koncepció, amelyet a stratégiának meg kell őriznie és tovább kell fejlesztenie” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

(Agerpres, fotó: – hu.depositphotos.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük