Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tánczos: az elmúlt egy évben több mint 200 medvék elleni beavatkozás történt

Tánczos: az elmúlt egy évben több mint 200 medvék elleni beavatkozás történt Románia

A veszélyes medvékkel szembeni azonnali beavatkozást lehetővé tevő sürgősségi rendelet hatályba lépése óta eltelt egy évben több mint 200 beavatkozás történt, ezek a túlnyomó többsége a medve elűzését jelentette – közölte pénteken a Facebook-oldalán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető bejegyzése szerint a környezetvédelmi minisztérium a héten rendezte a tartozását, és több mint 1 millió 200 ezer lej értékben térítette meg a vadásztársaságokkal szerződésben álló önkormányzatoknak az állandó készenlét és a beavatkozások költségeit. Emellett júliustól hatályba lépett az a jogszabály, amely kiterjesztette a veszélyes medvékkel kapcsolatos beavatkozást a települések külterületeire is – írta Tánczos.

„Az emberek és javaik védelme kiemelt feladatunk. Éppen ezért egyszerűsítjük a beavatkozás engedélyezését olyan esetekben, amikor az emberi élet veszélybe kerül” – szögezte le a miniszter. Hozzátette: az azonnali intézkedések mellett továbbra is azon dolgoznak, hogy csökkentsék az ember és medve közötti konfliktusokat. Idén először megelőzési kvótákat fogadtak el, és tavaszra elkészül az állományfelmérés, amellyel szerinte új alapokra helyezhető a medvepopuláció szabályozása.

Bejegyzésében Tánczos emlékeztetett arra, hogy a minisztérium villanypásztorokkal segíti a gazdákat és büntetjük a szabálytalankodókat. Emellett szigorítják a medve etetéséért járó bírságokat és növelik a büntetéseket. A tervek szerint akár a járművét is elkobozhatják annak, aki természetvédelmi területekre engedély nélkül hajt be motorbiciklivel, motoros szánnal, autóval vagy egyéb járművel, kivéve a közutakat, az erdei utakat, amelyeken tábla vagy sorompó nem tiltja a behajtást, valamint a kifejezetten erre a célra kialakított és jelzéssel ellátott területeket.

A miniszter pénteken Csíkszentdomokoson a Hargita Megyei Tanácsal közösen polgármesterekkel és a vadásztársulatok vezetőivel egyeztetett a medvekérdésről. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 7., 21:51
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Összesen hányan vannak a faluba balátogató, illetve koldus-macik? Na, mikor páran is alig lesznek, akkor beszélhetünk a nyugodjunk meg.