Felhívás!

Tánczos: augusztusban indul a közvilágítás energiahatékonyságát támogató program

Tánczos: augusztusban indul a közvilágítás energiahatékonyságát támogató program Románia

Idén 500 millió lejjel támogatják a Környezetvédelmi Alapon keresztül a települések közvilágításának energiahatékonyabbá tételét – tájékoztatott csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

“Az augusztusban induló program célja, hogy az önkormányzatok korszerűsítsék a közvilágítási hálózataikat. Ezáltal nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, hanem közvetett módon az energiaszámlák csökkentését is támogatjuk. Újdonság az idei kiírásban, hogy a meglévő infrastruktúra energiahatékonyságának növelése mellett a közvilágítási hálózat korszerű bővítésére is finanszírozást nyújtunk” – olvasható a miniszter közleményében.

Az 5 ezer lakosnál kisebb községek maximum 1 millió lejes, az ennél nagyobb községek 2 millió lejes, a kisvárosok pedig legfeljebb 3 millió lejes támogatásra pályázhatnak. A másodrangú municípiumok esetében a maximális támogatási összeg 5 millió lej, az első rangú municípiumok esetében pedig 6 millió lej. A pályázás nem igényel önrészt az önkormányzatoktól, a beruházás teljes költsége elszámolható.

A pályázatból a járdák, utcák közvilágításának energiahatékonyságát lehet megvalósítani, az épületek díszvilágítását például nem támogatja a program. A beruházásnak az energiafogyasztás minimum 25%-os csökkentéséhez kell hozzájárulnia – figyelmeztet a tárca.

Újdonság a korábbi évekhez képest a pályázás lebonyolítása is. Idén két szakaszban zajlik a pályázatok elbírálása. 

“Első körben azok az önkormányzatok is benyújthatják finanszírozási igényeiket, amelyek még nem készítették el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó teljes technikai tervet. Ezeket a pályázati kérés jóváhagyása után is lehetőség lesz pótolni a második elbírálási szakaszban. Ezzel az a célunk, hogy minél több önkormányzatnak lehetőséget adjunk a pályázatok benyújtására” – tájékoztatott Tánczos Barna.

Azok az önkormányzatok, amelyek szeretnének részt venni a közvilágítás energiahatékonyságát támogató programban, augusztus 16-ától hozhatnak létre felhasználói fiókot a Környezetvédelmi Alap erre a célra fenntartott internetes felületén. Ezt követően augusztus 19-én, reggel 10 órától lehet feltölteni a támogatási kéréseket. 

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.