Felhívás!

Tánczos: a régi autók megadóztatásánál tekintettel kell lenni a nehéz helyzetben lévőkre is

Tánczos: a régi autók megadóztatásánál tekintettel kell lenni a nehéz helyzetben lévőkre is Románia

Romániában nincs kidolgozva rendszer a környezetszennyezés megadóztatására, és olyan intézkedéscsomagra van szükség, ami eltérően kezeli azokat a polgárokat, akik valóban nem engedhetnek meg maguknak új autót, és azokat, akik több mint 15 éves, de 15-20 ezer eurós gépkocsit vezetnek – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Tánczos Barna.

A környezetvédelmi miniszter kifejtette, a legtöbb uniós tagállam megadózza a környezetszennyezést, és elveszi az emberek kedvét a környezetkárosító autók megvásárlásától, Romániában viszont nincs ilyen rendszer, így az ország az idős autók felvevő piaca lett. Az adórendszer kidolgozása azonban szerinte nem a környezetvédelmi minisztérium feladata. Tánczos szerint ezt bizonyítja a korábban bevezetett környezetszennyezési adó példája is, amelyet a jogi hiányosságai miatt végül törölni kellett.

A miniszter úgy vélekedett, olyan intézkedéscsomag kidolgozására van szükség, amely tekintettel van a nehéz anyagi körülmények között élő polgárokra, ugyanakkor elveszi az emberek kedvét a 15 évnél idősebb, 3 literes dízelmotorral felszerelt gépkocsik birtoklásától. Ezek az autók “nagyon jól néznek ki az utakon, státuszt kölcsönöznek tulajdonosuknak, de nagyon szennyeznek” – fogalmazott Tánczos.

“Eltérően kell kezelni azokat a polgárokat, akik valóban nem engedhetnek meg maguknak új autót, és azokat, akik több mint 15 éves, de 15-20 ezer eurós gépkocsit vezetnek. Ezeket a dolgokat világosan szét kell választani egymástól” – tette hozzá.

A gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó hivatal szerint a román állampolgárok 2021 első felében a következő márkákat részesítették előnyben a használt autók vásárlásakor: Volkswagen (48.965 darab), BMW (19.558 darab), Audi (19.487 darab), Ford (14.037 darab) és Opel (13.204 darab).

Az új autók esetében az első öt eladott márka listája a következő: Dacia (10.387 darab), Skoda (4302), Ford (3803), Toyota (3744) és Volkswagen (3489).

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások