Felhívás!

Sztrájkőrséget állnak a kormány épülete előtt a különböző iparágak szakszervezeti képviselői

Sztrájkőrséget állnak a kormány épülete előtt a különböző iparágak szakszervezeti képviselői Románia

Több száz, különböző iparágakhoz (többek között vegyipar, hajózási és gépjárműipar – Dacia és Ford üzemek) tartozó szakszervezeti képviselő tart kedden sztrájkőrséget a kormány székhelye előtt, azt követelve, hogy a kabinet dolgozzon ki projekteket az iparágak fejlesztésére, és az állam támogassa az országos érdekű javakat termelő üzemeket.

A tüntetők Olt, Bákó, Argeş, Konstanca, Brassó és Beszterce-Naszód megyéből érkeztek, kormányellenes szlogeneket skandálnak: “PSD, ne feledd, Románia nem a tied”, “Dragnea, ne feledd, a börtön vár téged!”.

Az Ipari Szakszervezeti Föderációk Szövetsége bejelentette, elégedetlenek, mert a kormány nem ismeri el a feldolgozó iparnak az ország gazdaságában betöltött fontos szerepét. Követelik, hogy az állam támogassa a feldolgozó iparban dolgozók utánpótlását megfelelő szakképzések biztosításával, és hozzon a hazai iparágak fejlesztését, az itthon gyártott javak népszerűsítését célzó intézkedéseket.

Kérik a kormánytól az általános kollektív munkaszerződés, valamint az ágazati munkaszerződések aláírását, és annak a jognak a biztosítását, hogy a szakszervezet kirobbantsa a kollektív munkakonfliktust, amennyiben a munkáltató nem fizeti ki a dolgozók bérét. A kormány biztosítson ugyanakkor döntő szerepet a szakszervezeteknek a társadalmi párbeszédben, követeli a szakszervezeti tömb.

Az Ipari Szakszervezeti Föderációk Szövetségéhez a következő tömbök tartoznak: a Vegyipari és Petrolkémiai Szabad Szakszervezetk Föderációja, Solidaritatea Metal Szakszervezeti Tömb, Înfrăţirea Gépjárműgyártó Szakszervezetek Föderációja, Faipari Szakszervezeti Tömb, BNS Ipai Föderáció és CONFPELTEX Föderáció.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.