Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szombat reggelig mintegy 21.500 külföldön élő román állampolgár adta le voksát

Szombat reggelig mintegy 21.500 külföldön élő román állampolgár adta le voksát Románia

Több külföldi szavazókörzetnél már javában zajlik a választási folyamat, romániai idő szerint szombaton 7 óráig több mint 21.500-an adták le voksukat a parlamenti választáson.

Hirdetés
Hirdetés

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) platformján közzétett adatok értelmében 21.329-en levélben szavaztak, 273-an pedig az urnákhoz járultak. Így 7 óráig összesen 21.602 külföldön élő román állampolgár élt szavazati jogával.

A külföldi szavazóhelyiségek közül az Afganisztánban, Örményországban, Szaúd-Arábiában, Ausztráliában, Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Kínában, Cipruson, Hongkongban, az Egyesült Arab Emírségekben, Etiópiában, a Fülöp-szigeteken, Indiában, Irakban, Japánban, Kazahsztánban, Kuvaitban, Lettországban, Malajziában, a Moldovai Köztársaságban, Új-Zélandon, Oroszországban, Katarban, Ománban, Szingapúrban, Srí Lankán, Vietnamban, Türkmenisztánban, Ukrajnában, Törökországban és Thaiföldön levők nyitottak meg romániai idő szerint 7 óráig.

Az időeltolódás miatt a külföldi szavazás 59 órán át tart, utoljára az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati részén levő szavazóhelyiségek nyitnak ki.

A diaszpórában élőket két napon át várják az urnákhoz a parlamenti választáson, szombaton és vasárnap, helyi idő szerint 7 és 21 óra között. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben tartózkodnak, vagy sorban állnak az épület előtt, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

Valamennyi európai szavazókörzetnél elkezdődött a voksolás

Romániai idő szerint 9 órakor megnyitottak a nyugat-európai országokban kialakított szavazókörzetek is, így már a parlamenti választásokra berendezett valamennyi európai szavazóhelyiségben zajlik a voksolás – tájékoztat a külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint szombaton 9 óráig 695 ázsiai, európai és afrikai szavazókörzet nyitotta meg kapuit.

A külügy emlékeztet, hogy a külföldön élő román állampolgárok a Románia határain kívül kialakított 748 szavazókörzet bármelyikénél voksolhatnak szombaton és vasárnap.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 és 21 óra között tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben tartózkodnak, vagy sorban állnak az épület előtt, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

A szaktárca azt javasolja a szavazni kívánó román állampolgároknak, hogy tartsák be a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedéseket mind a szavazókörzetnél, mind az oda vagy onnan haza vezető úton.

A minisztérium emlékeztet, hogy a 2015/208-as törvény értelmében azok a román állampolgárok járulhatnak az urnákhoz a külföldi szavazókörzeteknél, akiknek külföldön van a lakhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük.

A parlamenti választásokkal kapcsolatos információk és a külföldi szavazókörzetek interaktív térképe megtalálható a www.mae.ro weboldalon. Ugyanakkor a külföldön zajló választás részleteiről a 0040214312065-ös, normál díjszabású telefonszámon lehet tájékozódni. A szám december 7-e 20 óráig lesz állandó jelleggel hívható.

Szombaton 13 óráig mintegy 43 ezer külföldön élő adta le voksát

Több külföldi szavazókörzetnél már javában zajlik a választási folyamat, romániai idő szerint szombaton 13 óráig több mint 43 ezren adták le voksukat a parlamenti választáson.

A diaszpórában élőket két napon át várják az urnákhoz a parlamenti választáson, szombaton és vasárnap, helyi idő szerint 7 és 21 óra között. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben tartózkodnak, vagy sorban állnak az épület előtt, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

Szombaton 18 óráig mintegy 71 ezer külföldön élő adta le voksát

Több mint 71 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát a parlamenti választáson romániai idő szerint szombaton 18 óráig.

Sok helyen már véget ért az első választási nap, Új-Zélandon, Ausztráliában, Dél-Koreában, Japánban, Kínában, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Szingapúrban, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnámban és Kazahsztánban bezártak a szavazóhelyiségek.

Jelenleg 729 külföldi szavazókörzetnél zajlik a voksolás, beleértve az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati részén levőket is, amelyeket legutóbb nyitottak ki.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük