Felhívás!

Szigorúbb ellenőrzéseket kér a kormányfő az illetékes szervektől

Szigorúbb ellenőrzéseket kér a kormányfő az illetékes szervektől Románia

Az egészségvédelmi intézkedések betartásának fokozottabb és szigorúbb ellenőrzését kérte szombaton Ludovic Orban miniszterelnök azon a távkonferencián, amelyen a kormány képviselői mellett a prefektusok és az ellenőrzési hatáskörrel bíró intézmények vezetői vettek részt.

A kormányfő azt mondta, az illetékes állami intézmények tevékenységének jobb összehangolása, a védelmi intézkedések hatékonyabbá tétele érdekében hívta össze a távértekezletet, miután az elmúlt napokban aggasztóan megnőtt az új koronavírusos megbetegedések száma.

Orban rámutatott, intenzívebb ellenőrzésekre van szükség a tömegközlekedési eszközökön és a játszótereken.

Ugyanakkor az ellenőrzések szigorítását kérte a miniszterelnök a piacokon, vásárokon, teraszokon, benzinkutaknál és klubokban.

A védelmi intézkedések betartására szólította fel az állampolgárokat a miniszterelnök

A koronavírus terjedésének fékezését célzó szabályok betartására szólította fel a román állampolgárokat Ludovic Orban miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a megbetegedések száma aggodalomra ad okot.

“A szabályszegőknek tudniuk kell, hogy nemcsak magukat sodorják veszélybe, hanem szeretteiket, családtagjaikat, barátaikat, kollégáikat is, mert ha valaki megfertőződik, nagyon nagy a kockázata annak, hogy a körülötte élők is elkapják a vírust” – nyomatékosította.

Orban kijelentette, a gazdaság védelme érdekében a kormány nem szeretne újabb korlátozó intézkedéseket bevezetni, de felelős magatartásra van szükség mind az intézmények, magáncégek, mind az állampolgárok részéről.

A miniszterelnök azt mondta, jelenleg napi 18 ezer koronavírusteszt elvégzésére van kapacitás Romániában.

A munkaügyi miniszter arra kéri a munkaügyi főfelügyelőket, maguk is vegyenek részt az ellenőrző akciókon

A feladataik iránti nagyobb fokú érdeklődést vár el Violeta Alexandru munkaügyi miniszter a területi munkaügyi felügyelőségek vezetőitől és vezető beosztású ellenőreitől, akiket ugyanakkor felszólított, hogy ők maguk is vegyenek részt az ellenőrző akciókon.

“Ha útban a munkahelyük felé azt észlelik például, hogy egy munkatelepen védőfelszerelés nélkül dolgoznak az emberek, szálljanak ki a drága autójukból és nézzék meg, mi történik” – üzente szombati sajtótájékoztatóján a munkaügyi felügyelőségek vezetőinek Violeta Alexandru. A tárcavezető kijelentette, bízik benne, hogy kérése meghallgatásra talál, ellenkező esetben “radikális döntésekre” kényszerül.

A miniszter azt is bejelentette, hogy ezután a munkaügyi felügyelőség országos vezetője, Mihai Ucă hetente legalább egyszer ismertetni fogja az ellenőrzések eredményeit.

Alexandru leszögezte, a munkaügyi felügyelőségeknek központi szerepük lesz a bejelentett országos ellenőrző akciókban. Hozzátette, nem azt kéri a felügyelőktől, hogy előírt normát teljesítsenek, hanem hogy komolyan, felelősen dolgozzanak.

Rámutatott, azt szeretné, hogy az intézményvezetők is kísérjék el a felügyelőket az ellenőrzésekre, és “hagyjanak fel azzal a gyakorlattal, hogy telefonon értesítik az illető személyt a rá váró ellenőrzésről”.

A sajtótájékoztatón jelen volt az országos főfelügyelőség vezetője, Mihai Ucă is, aki elmondta, a szükségállapot kihirdetésétől kezdődően országszerte több mint 30 ezer bírságot róttak ki a munkaügyi felügyelők, összesen 45 millió lej értékben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.