Felhívás!

Szerdai ülésén fogadja el a kormány a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott első intézkedéscsomagot

Szerdai ülésén fogadja el a kormány a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott első intézkedéscsomagot Románia

Szerdai ülésén fogadja el a kormány a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott első intézkedéscsomagot – jelentette be kedden Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselőivel folytatott egyeztetést követően beszélt erről.

A kormány közleménye értelmében a tárgyalások során megoldási lehetőségeket kerestek a munkahelyek megőrzésére és minél több gazdasági ágazat tevékenységének életben tartására.

A miniszterelnök bejelentette, hogy szerdai ülésén elfogadja a kormány a koronavírus által leginkább érintett vállalatok és munkavállalók támogatását célzó első intézkedéscsomagot.

“Erős jelzést akarunk közvetíteni a munkavállalók és a gazdasági szektor felé: a kormány közbe fog lépni a munkahelyek megőrzése és a tevékenység folytatása érdekében minél több ágazatban. A holnapi ülésen hozandó döntések mellett további intézkedéseket tervezünk, amelyekről egyeztetni fogunk még a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselőivel” – idézi a közlemény Ludovic Orbant.

A kormány szerdai ülésén hozandó intézkedések többek között a vállalkozások likviditásának növelését, a tevékenységüket ideiglenesen felfüggesztő vállalatoktól kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatásához való hozzájárulást, az állampolgárok és az állami intézmények közötti interakció csökkentését célozzák, továbbá a gyártási kapacitás növelését az ebben az időszakban létfontosságú eszközök (például egészségügyi védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek) esetében.

A miniszterelnök ugyanakkor biztosította a szakszervezeteket, hogy megfelelő védőfelszerelésekkel látják el mindazokat, akik a leginkább ki vannak téve a megfertőződés veszélyének a koronavírus elleni harcban.

Johannis: a szükségállapot 30 napig tart, nagyon gyorsan kell intézkedni

A szükségállapot 30 napig érvényes, az intézkedéseket nagyon gyorsan kell meghozni, jelentette ki Klaus Johannis államelnök a Ludovic Orban kormányfővel és a koronavírus-járvány előidézte helyzet kezelésében illetékes miniszterekkel tartott távkonferencián.

“Kiadtam a 30 napos szükségállapotot kihirdető dekrétumot. A rendelet elég hosszú, és olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyeket önökkel és a többi miniszterrel megbeszéltünk, kiegészítve azon intézkedésekkel, amelyeket a Legfelsőbb Védelmi Tanács tagjaival hoztunk meg. Ebben a szakaszban azt tartom fontosnak, hogy nagyon gyorsan intézkedjünk” – mondta Johannis.

Az államelnök felkérte a minisztereket, számoljanak be, hogy a dekrétumba foglalt intézkedések közül melyeket ültetettek már gyakorlatba szakterületükön, illetve melyek következnek az elkövetkező napokban.

“Ismétlem, a szükségállapot 30 napig tart, emiatt és a közérdek érdekében nagyon-nagyon gyorsan kell cselekednünk” – szögezte le Johannis.

Felkérte ugyanakkor a kormány képviselőit, hogy vizsgálják meg és számoljanak be arról, hogy az általuk hozott intézkedések milyen hatással vannak a lakosságra rövid- és középtávon, illetve a teljes 30 napos időszakra nézve. A gazdasági hatások kielemzését is szorgalmazta az államfő.

Amennyiben az illetékes miniszterek úgy látják, hogy az intézkedések módosításra szorulnak, azonnal jelezzék, szólította még fel a résztvevőket az államfő.

Johannis pozitívan értékelte azt a statisztikát, amely szerint a romániai koronavírus-megbetegedések 75%-a enyhe lefolyású, a megfertőződött személyek vagy tünetmentesek, vagy csak enyhe szimptómáik vannak. A 184 esetből 19 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, és csak 3 személyt kezelnek az intenzív osztályon, eddig egyetlen haláleset sem történt, mutatott rá az államfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.