Felhívás!

Szerda este szavazhatnak az új kormány beiktatásáról

Szerda este szavazhatnak az új kormány beiktatásáról Románia

A kormánykoalíció tagjai készen állnak arra, hogy elindítsák a kormány beiktatását célzó eljárásokat – jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn, miután a koalíciót alkotó pártok vezetői egyeztetést folytattak Klaus Iohannis elnökkel a Cotroceni-palotában.

Ludovic Orban rámutatott, a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ már a választások után eldöntötte, hogy jobbközép koalíciót alakít, és mielőbb beiktatják az új kormányt.

Hozzátette, a Cotroceni-palotában folytatott egyeztetésen közölték az államfővel a három alakulat együttműködésére irányuló szándékot, és ismertették a koalíciós megállapodást.

“Várjuk az államfő döntését, és készen állunk lefolytatni minden szükséges eljárást a kormány mielőbbi beiktatása érdekében” – fogalmazott Orban.

Barna: a koalíció felelősen felvállalja a jövendőbeli intézkedéseket

Az esetleges kormányzás felelősségéről és a reformok szükségességéről egyeztettek a koalíciós pártok vezetői kedd este Klaus Iohannis államfővel – jelentette ki a konzultációt követően a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség társelnöke, Dan Barna.

Barna szerint pragmatikus tárgyalást folytattak, közölték az elnökkel, hogy a koalíció felelősen felvállalja a jövendőbeli intézkedéseket, “és mindazt, ami a következő hónapokban, években következni fog Romániában”.

A politikus hozzátette, a szerdán ismertetendő kormányprogramba foglaltakon túlmenően még szükség van néhány reformra, amelyet elvárnak az állampolgárok, és amelyeket illetően számítanak az államfő támogatására.

Cioloş: együttműködünk a reformok életbe ültetése érdekében

Közöltük az államfővel, hogy együttműködünk a reformok életbe ültetése érdekében, és azon dolgozunk, hogy mielőbb beiktatott kormányunk legyen – jelentette ki Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség társelnöke hétfőn, miután a koalíciót alkotó pártok vezetői egyeztetést folytattak Klaus Iohannis elnökkel a Cotroceni-palotában.

“Megerősítettük az elnöknek, hogy a három párt koalíciót hozott létre, és megegyeztek abban, hogy Florin Cîţut nevesítik miniszterelnök-jelöltnek, hogy elkészült a kormányprogramunk, és hogy minél hamarabb meg akarjuk kezdeni a kormányzást, szeretnénk, ha már ezen a héten beiktatnák a kormányt. Javasoltuk az államfőnek, hogy működjünk együtt, ő és ez a kormánykoalíció, mert Romániának reformokra lesz szüksége” – nyilatkozta Cioloş.

Úgy fogalmazott: a koalíciós partnerek jó együttműködése “meglátszik a kormányprogramon”.

Kelemen: négyéves együttműködésre készülünk

Közölték az államfővel, hogy a koalíciós partnerek négyéves együttműködésre készülnek – mondta el hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, miután a koalíciót alkotó pártok vezetői egyeztetést folytattak Klaus Iohannis elnökkel a Cotroceni-palotában.

Kelemen Hunor meggyőződését fejezte ki, hogy szerda este, a parlamenti szavazást követően, új kormánya lesz az országnak.

“Hatalmas felelősségünk van. Van némi tapasztalatunk a koalícióról, a csapatban való munkáról, és meggyőződésem, hogy a most következő időszak, a szükséges erőfeszítésekkel, együttműködéssel és a bizalom fokozásával jót fog jelenteni Romániának. Ezért vagyok ma optimista, mert néhány nap alatt sikerült csapatot alakítani, kormányprogramot írni, összeállítani a kormányt alkotó csapatot, és meggyőződésem, hogy szerda este, a parlamenti szavazást követően új kormánya lesz Romániának, amely a beiktatás után azonnal elkezdi a munkát” – hangoztatta Kelemen.

Cîţu: készen állok vállalni a kormányzást

A koalíció miniszterelnök-jelöltje közölte kedden Klaus Iohannis államfővel, hogy készen áll felvállalni a jövendőbeli kormány irányítását. Erről Florin Cîţu maga nyilatkozott a Cotroceni-palotában folytatott egyeztetéseket követően.

“Közöltem az elnökkel, hogy készen állok vállalni a kormányzást e Románia számára nehéz időkben, folytatjuk mindazt, amit ebben az évben elkezdtünk, van egy kormányprogramunk, amely a következő időszakra vonatkozó számos fontos intézkedést tartalmaz” – fogalmazott.

Cîţu szerint a jövő évi költségvetésről is szó esett az egyeztetésen.

“Holnap este elkezdjük a munkát” – zárta nyilatkozatát a kormányfőjelölt, arra utalva, hogy már szerda este sor kerülhet az első kormányülésre.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.