Felhívás!

Szenátus: szabadon használhatják a gyerekek az iskolák kültéri sportpályáit

Szenátus: szabadon használhatják a gyerekek az iskolák kültéri sportpályáit Románia

A szenátus plénuma első házként megszavazta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az iskolákhoz tartozó szabadtéri sportpályák oktatási időn kívüli ingyenes használatát – tájékoztat hétfői közleményében az RMDSZ.

“A jogszabálytervezet célja ösztönözni az egészséges életmódot azáltal, hogy megnyitjuk a sportpályák használatát a gyerekek számára” – idézi a közlemény Turos Lórándot, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét.

A tervezet értelmében a gyermekek szülői vagy felnőtt felügyelete alatt használhatják az iskolák szabadtéri sportlétesítményeit úgy, hogy be kell tartaniuk az oktatási intézmények által kidolgozott szabályzatot, és nem zavarhatják az ott zajló oktatási tevékenységet.

“Románia a szabadidős sporttevékenységek terén az utolsók között helyezkedik el az Európai Unióban. Egy ilyen kezdeményezés aktívabb és egészségesebb életmódra ösztönözheti a lakosságot. Fontos megjegyezni, hogy a sportlétesítmények használata nem befolyásolhatja az iskolák oktatási programját” – mutatott rá Novák Csaba-Zoltán Maros megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke.

A beltéri sportlétesítményeket az iskola belső szabályzata szerint ingyenesen vagy előre megszabott bér fejében használhatják a jogi és magánszemélyek.

“Romániában nagyon sok gyermek túlsúlyban szenved a mozgásszegény életmód miatt. A sportpályák megnyitása egy elsődleges lépés a mindennapi sporttevékenységek gyakoriságának növelése érdekében” – összegezte Kovács Irén Szilágy megyei szenátor. A jogszabálytervezetről a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg, és az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 28., 15:58
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Annak idején, a 70-es,80-as években mi is használtuk gyermekekként, mi az hogy, szó szerint ott töltöttük szabadidőnk nagy részét! Akkor is volt rosszindulatú iskolaigazgató, aki tiltotta a használatát erre – arra hivatkozva, viszont most 90 után szó szerint elűzték a gyermekeket a sportpályákról! Ideje volt ezt a lépést megtenni!