Felhívás!

Szabadon engedik Sorina Pinteát, de hatósági felügyelet alatt marad

Szabadon engedik Sorina Pinteát, de hatósági felügyelet alatt marad Románia

Helyt adott pénteken a bukaresti ítélőtábla Sorina Pintea fellebbezésének és elrendelte előzetes letartóztatása megszüntetését. A vesztegetés elfogadásával gyanúsított volt egészségügyi miniszter hatósági felügyelet alatt lesz a továbbiakban.

A döntés jogerős, így Sorina Pintea pénteken elhagyhatja a fővárosi rendőrségi fogdát.

Az ítélőtábla határozata értelmében a volt miniszter 60 napig hatósági felügyelet alatt lesz. Ez idő alatt köteles megjelenni a rendőrségen, a nyomozó hatóságok vagy a bíróság előtt, valahányszor beidézik, értesítenie kell a hatóságokat az esetleges lakhelyváltásról, ugyanakkor sem közvetlen, sem közvetett módon nem kommunikálhat az ügy másik vádlottjával, Mihai Costéval, illetve George Lucian Tudor, Octavian Niculescu, Marius Mihai Barbul és Dan Botorce tanúkkal.

Pénteken bilincs nélkül vezették be a tárgyalóterembe Pinteát, és zárt ajtók mögött zajlott a 30 napos előzetes letartóztatásáról szóló döntés ellen benyújtott fellebbezés tárgyalása.

A volt miniszter egyik ügyvédje, Viorel Mocanu szerint Pintea tagadta az ellene felhozott vádakat, ugyanakkor megkérdőjelezi az ügyében szerzett néhány bizonyíték törvényességét. Az ügyvéd azt mondta, Sorina Pintea azért kérte a hatósági felügyeletet, hogy megfelelő kórházi kezelésben részesülhessen. “Nem tudott és továbbra sem tud enni a betegsége miatt, ami nyelési zavart okoz. Csak infúzión keresztül tud táplálkozni, ami nem történt meg” – fogalmazott.

Sorina Pintea ellen megvesztegetés elfogadása miatt indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A nyomozati anyag szerint Sorina Pintea a nagybányai kórház menedzsereként 2019 decembere és 2020 februárja között egy közvetítő révén 10.000 eurót és 120.000 lejt kapott egy cégtől. Az összeg egy új sebészeti részleg építésére vonatkozó közbeszerzési szerződés értékének 7%-át tette ki. A szerződést a kórház kötötte a céggel 2019-ben.

A DNA szerint Pintea február 28-án vette át a 120.000 lejt, amelyet a tettenérés során megtaláltak a kórházi irodájában.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.